![Kapr v kefírové marinádě s česnekem a zázvorem_5ff947c71ba30.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/kapr-v-kefirove-marinade-s-cesnekem-a-zazvorem_5ff947c70a2a5.jpeg)
Suroviny
- kapr 2 (2,5) kg
- cca 800 ml kefíru
- 3 lžíce prolisovaného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 5 prolisovaných stroužků česneku (komu vadí, může vynechat)
- Na obalení:
- sůl
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka nebo pouze hladká mouka s mletou sladkou paprikou
- Na smažení:
- olej nebo sádlo
Postup přípravy receptu
-
Vykuchaného kapra očistíme, rozpůlíme,opláchneme a osušíme. Nařežeme porce, které případně můžeme i vyfiletovat. Porce kapra poskládáme do větší, uzavíratelné nádoby.
-
S kefíru, zázvoru a česneku si připravíme marinádu, nalijeme na kapra, uzavřeme víkem a dáme nejlépe přes noc odpočinout do lednice. Marinovat můžeme i dva dny.
-
Maso z marinády osušíme, lehce osolíme a obalíme v klasickém trojobalu.
-
Porce prudce opečeme na pánvi na rozehřátém tuku. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 3/4 výkon. Pečeme do zlatavé barvy přibližně 10-15 minut, podle síly ukrojených plátků.
-
Takto marinovaný kapr je také velice chutný, když se po osušení marinády obalí pouze v hladké mouce promíchané s trochou mleté červené papriky a pozvolna se osmaží na pánvi s olejem a máslem. Podáváme s různými bramborovými saláty nebo bramborovou kaší. Ale je výborný i po studenu.
Poznámka od kuchařky
Nejen kapr, ale i drůbeží a vepřové maso v kefírové marinádě krásně zkřehne. Je chutné a šťavnaté.
Pro zajímavost přidávám odkaz na přípravu vykostění kapra. Já jsem silným ostrým nožem odstranila hřbetní kost a poté vyřízla žeberní kosti. Odřezky jsem použila na vývar.
Doufám, že mě zde přítomní“rybáři-rybářky“za tento experiment nevypískají:-)ale nám tahle naložená úprava moc chutná.