Kapr v kefírové marinádě s česnekem a zázvorem

56
- reklama -

Suroviny

kapr 2 (2,5) kg
cca 800 ml kefíru
3 lžíce prolisovaného čerstvého zázvoru
1 lžíce mletého zázvoru
5 prolisovaných stroužků česneku (komu vadí, může vynechat)
Na obalení:
sůl
hladká mouka
vejce
strouhanka nebo pouze hladká mouka s mletou sladkou paprikou
Na smažení:
olej nebo sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Vykuchaného kapra očistíme, rozpůlíme,opláchneme a osušíme. Nařežeme porce, které případně můžeme i vyfiletovat. Porce kapra poskládáme do větší, uzavíratelné nádoby.


    Zobrazit celý recept

  2. S kefíru, zázvoru a česneku si připravíme marinádu, nalijeme na kapra, uzavřeme víkem a dáme nejlépe přes noc odpočinout do lednice. Marinovat můžeme i dva dny.

  3. Maso z marinády osušíme, lehce osolíme a obalíme v klasickém trojobalu.

  4. Porce prudce opečeme na pánvi na rozehřátém tuku. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 3/4 výkon. Pečeme do zlatavé barvy přibližně 10-15 minut, podle síly ukrojených plátků.

  5. Takto marinovaný kapr je také velice chutný, když se po osušení marinády obalí pouze v hladké mouce promíchané s trochou mleté červené papriky a pozvolna se osmaží na pánvi s olejem a máslem. Podáváme s různými bramborovými saláty nebo bramborovou kaší. Ale je výborný i po studenu.

Poznámka od kuchařky

Nejen kapr, ale i drůbeží a vepřové maso v kefírové marinádě krásně zkřehne. Je chutné a šťavnaté.

Pro zajímavost přidávám odkaz na přípravu vykostění kapra. Já jsem silným ostrým nožem odstranila hřbetní kost a poté vyřízla žeberní kosti. Odřezky jsem použila na vývar.

Doufám, že mě zde přítomní“rybáři-rybářky“za tento experiment nevypískají:-)ale nám tahle naložená úprava moc chutná.

http://www.trebonskykapr.cz/kapr-bez-kosti-filetov…