
Suroviny
- 2 kg kapra (očištěného vykuchaného)
- sůl
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
- 10 dkg cibule
- 15 dkg másla
- 6 dkg cukru
- 10 dkg citronu
- 5 dkg octa
- 3 dkg mouky
- 3 dkg perníku (strouhaného)
- nové koření
- pepř celý
- bobkový list
- 5 dkg švestkových povidel
- 3 dkg rozinek
- 3 dkg mandlí
- 5 dkg červeného vína
- 5 dkg sušených švestek
Postup přípravy receptu
-
Očištěného, vykuchaného, opláchnutého kapra rozdělíme na dvě půlky, pak naporcujeme.
-
Porce ryby pak vložíme do osolené vařící vody, zvolna vaříme asi 12 – 14 minut a potom vyjmeme z vody.
-
Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme společně s částí cukru na polovině másla dohněda. Pak do zeleninového základu přidáme opláchnutý citron nakrájený na plátky, přilijeme ocet, procezený vývar z ryb, vše zahustíme zásmažkou připravenou z druhé části másla a hladké mouky, rozšleháme a přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání zvolna vaříme nejméně hodinu.
-
Povařenou omáčku dosolíme, ochutíme ji červeným vínem, cukrem a procedíme hustým sítem. Jako vložku přidáme opláchnuté a spařené rozinky, spařené a oloupané mandle (stačí na chvíli vložit do vařící vody nechat okapat a prochladnou, jdou loupat), nakrájené na nudličky a uvařené na malé kousky nakrájené sušené švestky.
-
Podáváme tak , že kapra přelijeme omáčkou a jako přílohu volíme houskové knedlíky.