Kapr na černo

46
- reklama -

Suroviny

2 kg kapra (očištěného vykuchaného)
sůl
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
10 dkg cibule
15 dkg másla
6 dkg cukru
10 dkg citronu
5 dkg octa
3 dkg mouky
3 dkg perníku (strouhaného)
nové koření
pepř celý
bobkový list
5 dkg švestkových povidel
3 dkg rozinek
3 dkg mandlí
5 dkg červeného vína
5 dkg sušených švestek

Postup přípravy receptu

  1. Očištěného, vykuchaného, opláchnutého kapra rozdělíme na dvě půlky, pak naporcujeme.


    Zobrazit celý recept

  2. Porce ryby pak vložíme do osolené vařící vody, zvolna vaříme asi 12 – 14 minut a potom vyjmeme z vody.

  3. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme společně s částí cukru na polovině másla dohněda. Pak do zeleninového základu přidáme opláchnutý citron nakrájený na plátky, přilijeme ocet, procezený vývar z ryb, vše zahustíme zásmažkou připravenou z druhé části másla a hladké mouky, rozšleháme a přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání zvolna vaříme nejméně hodinu.

  4. Povařenou omáčku dosolíme, ochutíme ji červeným vínem, cukrem a procedíme hustým sítem. Jako vložku přidáme opláchnuté a spařené rozinky, spařené a oloupané mandle (stačí na chvíli vložit do vařící vody nechat okapat a prochladnou, jdou loupat), nakrájené na nudličky a uvařené na malé kousky nakrájené sušené švestky.

  5. Podáváme tak , že kapra přelijeme omáčkou a jako přílohu volíme houskové knedlíky.