Kapr- Kapřík

81
- reklama -

Suroviny

čerstvý kapr
koření Kapřík nebo Dědkův kapr-od Samuela http://www.koreni-samuel.cz/
sůl
máslo
2 stroužky česneku
2 rajčata
2 jarní cibulky
2 žampiony, nemusí být
1/4 pórku, nemusí být
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Kapra očistíme, zbavíme šupin, naporcujeme, omyjeme a osušíme. Jednotlivé porce posypeme solí a kořením (jestliže není toto, stačí jakékoliv zelené koření na ryby) a necháme odležet.

  2. Mezitím očistíme zeleninu: rajčata zbavíme většiny semínek a nakrájíme na kostky, pórek na proužky, žampiony na čtvrtky nebo hrubší plátky, česnek na plátky a zelenou cibulku na kolečka.

  3. Na pánvi rozehřejeme máslo (nepřepálíme), vložíme porce kapra a ze všech stran opečeme. Pak podlijeme trochou vody, přiklopíme pokličkou a necháme pár minut dusit. Poté porce ryby obrátíme a už bez pokličky ještě chvíli dusíme (hotové jsou, když maso začíná samo odpadat od kosti).

  4. Necháme všechnu tekutinu odpařit, přidáme česnek, rajčata, pórek, zelenou cibulku a nakonec žampiony promíchané s troškou mouky, orestujeme a znovu lehce podlijeme. Necháme pomalu projít varem a dle potřeby dosolíme. Jako přílohu použijeme brambory.

Poznámka od kuchařky

Lze dělat i z mraženého kapra, ale kdo má štěstí, že má doma, (jako já) nebo poblíž rybáře šikulu, tak použije čerstvého kapříka. My čerstvé ryby milujeme a vždycky se moc těším a jsem zvědavá, co manžel chytí. Je to pak taková improvizace na danou rybku.