Suroviny
- kytičky – musíte si natrhat
- cukr moučka
- 1 bílek
Postup přípravy receptu
-
Bílek lehce vidličkou prošleháme, abychom porušili jeho strukturu, ale moc ho nenapěnili. Čerstvě natrhané kytičky nebo lístky potřeme bílkem a asi 3x pocukrujeme. Odložíme na cukrem posypaný pečící papír nebo alobal, tvar květu upravíme – nejlépe to jde párátkem – a při pokojové teplotě necháme uschnout. Pozor, při teplotě nad 50 °C ztrácí květy svou barvu a vůni! Hotové uschováme v teple a suchu.
-
Zatím testuji, jak dlouho vydrží, mám je víc než 14 dní a jsou pořád stejné.
Na kandování můžeme použít všechny nejedovaté květy, nejlépe se hodí fialky, sedmikrásky, květy ovocných stromů a léčivých bylin, dále pak petrklíče, macešky, řeřicha, kopretiny, černý bez, jetel, měsíček lékařský.
Pokud budete kandovat velké květy, jako např. růže, je lepší jí nejdříve rozebrat na jednolivé lístky a pak třeba na dortu jí znovu složit.
Poznámka od kuchařky
Narychlo jsem vyfotila takto, protože teď na jaře roste nejvíce drobných kvítků, které se pro kandování hodí. Tady jsem použila petrklíč a fialky.
Vyzkoušela jsem i jiné recepty, např. namáčení do různých cukrových sirupů, ale lístečky kvítků se slepí a velmi těžko se s nimi pracuje. Takto si alespoň částečně zanechávají svůj tvar.
O jedlých květech více zde: https://nejzdravejsi.cz/jedle-kvety/