
Suroviny
- dýně
- ocet
- cukr
- voda
Postup přípravy receptu
-
1. den
Dýni oloupeme a dužinu nakrájíme na kousky o velikosti cca 2×2 cm. Zalijeme octovou vodou – na 1 l vody 1/3 l octa a necháme stát 24 hodiny.
2. den
Octovou vodu slijeme a dýni zvážíme. Na 1 kg dýně dáme 35 dkg cukru krupice nebo krystalu, promícháme a zase necháme 24 hodiny stát.
3. den
Uvaříme dýni do sklovita, ale pozor, nepřevařit, aby nebyla příliš měkká. Pak slijeme šťávu a necháme opět stát 24 hodiny. Šťávu si schováme.
4. den
Na dýni nalijeme odloženou šťávu a 3 minuty povaříme. Dýni scedíme, necháme řádně okapat. Pak ji rozložíme a necháme asi 14 dní schnout, je občas nutné ji otočit. Pro majitele sušiček to neplatí. Pak ji lehce obalíme v moučkovém cukru, do kterého jsme přidali cukr vanilkový, dáme do sklenic a povážeme celofánem.
Poznámka od kuchařky
Viděla jsem tu recept na dýňový kompot, tak jsem si vzpomněla na tento způsob zpracování a v předstihu ho nabízím k případné realizaci. I když je to práce na více dní, není to složité a vynaložené úsilí se určitě vyplatí. Když část usušené dýně místo cukru namočíte do čokolády, máte dobrůtku, s prominutím toho výrazu, přímo k sežrání 🙂