Kandovaná dýně

243
- reklama -

Suroviny

dýně
ocet
cukr
voda

Postup přípravy receptu

  1. 1. den
    Dýni oloupeme a dužinu nakrájíme na kousky o velikosti cca 2×2 cm. Zalijeme octovou vodou – na 1 l vody 1/3 l octa a necháme stát 24 hodiny.
    2. den
    Octovou vodu slijeme a dýni zvážíme. Na 1 kg dýně dáme 35 dkg cukru krupice nebo krystalu, promícháme a zase necháme 24 hodiny stát.
    3. den
    Uvaříme dýni do sklovita, ale pozor, nepřevařit, aby nebyla příliš měkká. Pak slijeme šťávu a necháme opět stát 24 hodiny. Šťávu si schováme.
    4. den
    Na dýni nalijeme odloženou šťávu a 3 minuty povaříme. Dýni scedíme, necháme řádně okapat. Pak ji rozložíme a necháme asi 14 dní schnout, je občas nutné ji otočit. Pro majitele sušiček to neplatí. Pak ji lehce obalíme v moučkovém cukru, do kterého jsme přidali cukr vanilkový, dáme do sklenic a povážeme celofánem.

Poznámka od kuchařky

Viděla jsem tu recept na dýňový kompot, tak jsem si vzpomněla na tento způsob zpracování a v předstihu ho nabízím k případné realizaci. I když je to práce na více dní, není to složité a vynaložené úsilí se určitě vyplatí. Když část usušené dýně místo cukru namočíte do čokolády, máte dobrůtku, s prominutím toho výrazu, přímo k sežrání 🙂