Kančí ragú s brusinkovou omáčkou

75
- reklama -

Suroviny
2 – 3 porce

400 g kančího masa ( zde plec )
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
1 cibule
2 lžíce brusinkové marmelády
1 lžíce švestkových povidel
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce balzamikového octa nebo 1 lžíce balzamikového krému
3 kuličky jalovce
5 kuliček černého pepře
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
snítka rozmarýnu
snítka tymiánu
50 ml olivového oleje
kousek másla
1 lžíce hladké mouky
250 ml červeného vína
50 ml smetany na vaření
kousek sádla
špek ( jen kůže)
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na větší kostky, opepříme, přidáme rozmarýn, tymián a zalijeme olivovým olejem. Promneme a v zakryté nádobě a chladnu necháme den i dva odpočívat.

  2. V kastrolu rozpálíme kousek másla, přidáme na střední kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme pustit barvu.

  3. Pak přidáme i pokrájenou cibuli. Následuje koření, které dáme do čajítka nebo látkového měšce. Lze použít pyramidový sáček od Vitany na svíčkovou. V tom případě už dáme jen jalovčinky. Přidáme povidla, brusinkový džem, cukr a restujeme na barvu. Přisolíme. Vlijeme ocet a necháme odpařit.

  4. Mezitím na pánvi opečeme maso, které rovněž osolíme.

  5. Když je maso krásně dohněda opečené, vložíme ho do zeleninového základu, přidáme špekové kůže, zalijeme vínem a necháme pomalu táhnout doměkka. V průběhu dušení podle potřeby doléváme vínem, vodou nebo vývarem.

  6. Kousek másla dáme do misky, necháme povolit a zapracujeme do něj lžíci hladké mouky.

  7. Měkké maso vyjmeme spolu s kořením z hrnce a přidáme máslo. Necháme probublat.

  8. Poté vše tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka a následně přes jemné sítko ještě přecedíme.

  9. Zjemníme smetanou, podle chuti dosolíme.

  10. Jako příloha se hodí např. krupicové noky z odpalovaného těsta.

Poznámka od kuchařky

Insipraci jsem čerpala na internetu.