
Suroviny
4-6 porcí
- 1,5 kg kančí plece
- 1 velká petržel
- 2 větší mrkve
- ¼ bulvy středního celeru
- 1 velká cibule
- 500 ml sladké smetany 33%
- 30 dkg uzeného špeku
- 10 dkg másla
- Marináda:
- do hmoždíře dáme po
- 1 kávová lžička tymiánu
- 1 kl kuliček jalovce
- 1 kl rozmarýnu
- 1 kl hrubé soli
- 1 kl oleje
Postup přípravy receptu
-
Kančí plec odblaníme a svážeme do tvaru válečku, poctivě prošpikujeme klínky špeku a potřeme povrch masa v hmoždíři rozdrcenou a smíchanou marinádou.
-
Maso následně polijeme rozpuštěným máslem a vložíme zakryté do chladna na 48 hodin.
-
Maso po poctivém naložení zprudka orestujeme na pánvi a vložíme do pekáče. Podlijeme cca 0,5 l vody, přikryjeme a pečeme na poloviční výkon trouby cca 2 hodiny.
-
Mezi tím do výpeku z pánve přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou lehce opečeme.
-
Po hodině pečení maso otočíme.
-
Po upečení maso vyjmeme, odstraníme ovázání a uložíme nakrájené v teple.
-
Upečenou zeleninu dáme do kastrolu včetně šťávy a ponorným mixérem rozmixujeme úplně do hladka. Do této vzniklé zeleninové kaše vlijeme 2 kelímky sladké smetany a již jen dle potřeby dochutíme solí. Omáčku před podáváním prohřejeme cca 15 minut a podáváme s houskovým knedlíkem a dle chuti i s brusinkovým kompotem.
Poznámka od kuchařky
Zeleniny je tam záměrně málo, aby vynikla chuť smetany a koření.









