
Suroviny
2 porce
- 6 středních kalamárů
- pivo dle chuti
- hladká mouka
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Vykuchání kalamárů (pro ty, kteří nejsou zdatní, vyndat vnitřnosti celé jako já): chytneme kalamára zezadu za hlavičku a otočíme směrem břichem vzhůru, špičkou ostrého nože rozřízneme opatrně bříško a vytáhneme nejprve kost za hlavičkou, poté začneme vyndávat vnitřnosti, drží je úponky, které lze lehce odrhnout rukou.
-
Když máme již prázdné toulce, nahmatáme konec kůžičky a stáhneme ji, když nějaký kousek zůstane, ničemu to nevadí. Poté rozkrájíme na menší kousky.
-
Odstranění chapadel od hlavičky: vytažené vnitřnosti s hlavičkou položíme na prkénko a těsně před očima sépie odřízneme chapadýlka, aby držela vcelku, dáme je stranou – zbylé vnitřnosti s hlavičkou a kostí vyhodíme.
-
Těstíčko: do misky vsypeme trošku hladké mouky a zalijeme pivem, které máte rádi – já použila plzeň. Vytvoříme těstíčko – nesmí být tuhé ani příliš tekuté, prostě tak akorát – pokud bude moc tuhé, přidejte trošku piva, pokud moc tekuté, přisypte trošku mouky. Osolíme a opepříme, můžete přidat i bylinky dle chuti.
-
Kousky sépie naházíme do těstíčka a promícháme, vložíme na pánev s rozehřátým olejem. Chapadla neobalujeme – házíme je do oleje syrová. UPOZORNĚNÍ – v pánvi musí být minimálně 1,5 cm oleje, pánev se musí nechat přikrýt pokličkou; jakmile hodíte sépii do oleje, bude divoce prskat a hrozí popáleniny. Pokud nemáte možnost přikrýt pánev pokličkou, můžete hodit sépie do friťáku s čerstvým olejem, až přestanou prskat opatrně je promíchat a zase přikrýt. Smažíme dozlatova cca 1 – 2 minuty. Ve friťáku se může čas smažení zkrátit na polovinu.
Poznámka od kuchařky
Jako přílohu můžete použít bramborovou kaši, šťouchané brambory, salát, atd.