Suroviny
- Piškot:
- 6 vajec
- 145 g cukru
- 50 g kakaa + na posypání
- 1 lžička vanilkového extraktu
- štipec soli
- Krém stracciatella:
- 350 ml smetany na šlehání
- 1 plátek želatiny
- 150 g sladkého kondenzovaného mléka
- 1 lžička medu
- 1/2 lžičky vanilkové pasty nebo 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 70 g čokoládových pecek z hořké čokolády
- Ganache z bílé čokolády:
- 150 ml smetany na šlehání
- 150 g bílé čokolády
- 75 g másla
Postup přípravy receptu
-
Piškot: Plech vyložíme papírem na pečení a ten potřeme máslem. Oddělíme bílky od žloutků.
Polovinu cukru vyšleháme se žloutky (asi 5 minut, na střední rychlost) do husté pěny.
50 g kakaa prosejeme do žloutkové pěny, přidáme vanilkový extrakt, sůl a opatrně smícháme.
Z bílků a druhé poloviny cukru, který postupně přisypáváme do bílků, vyšleháme sníh. ¼ sněhu promícháme se směsí kakaa a žloutků, poté přidáme zbytek sněhu a s opatrností dobře smícháme. -
Těsto rozprostřeme na plech a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C asi 5-10 minut. Na pracovní plochu rozložíme utěrku, která nebyla vypraná v aviváži, a poprášíme ji kakaem. Upečený piškotový plát vyndáme z trouby a necháme 5 minut stát. Poté upečený plát překlopíme na utěrku s kakaem, odstraníme pečící papír, piškot stočíme do utěrky a necháme úplně vystydnout.
-
Krém stracciatella: Čokoládové pecky nahrubo nasekáme. Plátek želatiny namočíme do studené vody. 50 ml smetany zahřejeme v mikrovlnce. Nabobtnalou želatinu vymačkáním zbavíme přebytečné vody a zamícháme ji do horké smetany. Kondezované mléko, med, vanilkovou pastu a smetanu se želatinou společně šleháme po dobu 5 minut. Směs necháme vychladnout a poté ji nalijeme do zbytku studené smetany a šleháme do zhoustnutí. Do vyšlehaného krému přidáme nasekanou čokoládu a opatrně smícháme. Vychladlý piškotový plát roztočíme, potřeme krémem, opět zatočíme a roládu dáme vychladit do lednice.
-
Ganache z bílé čokolády: Čokoládu a máslo nakrájíme na malé kousky. Smetanu dáme zahřát a těsně před tím než začne vařit ji odstraníme z ohně. Do horké smetany nasypeme nakrájenou čokoládu a máslo a necháme 1 minutu stát, potom mícháme, až se všechny suroviny spojí.
-
Ganache necháme vystydnout, pak ho dáme na několik hodin vychladit do lednice. Studený ganache vyšleháme do krému, pozor nepřešlehat, snadno se srazí. Povrch rolády potřeme čokoládovým krémem a zlehka poprášíme kakaem.
Poznámka od kuchařky
Fotopostup zde: http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/…