Kadlíkovy pečené hříbky

42
- reklama -

Suroviny
cca 4

1,5 kg menších hříbků
300 g tučnějšího uzeného masa (já použil uzený paprikový lalok)
kelímek šlehačky (já dal Olma 31%)
sůl
pepř
grilovací koření
chilli vločky

Postup přípravy receptu

  1. Do vyššího pekáčku jsem naskládal plátky mírně prohřátého uzeného laloku. Na něj pak pokládal vrstvy menších hub, mokrých, které průběžně solil, pepřil, sypal grilovacím kořením a vločkami chilli (ty houby mokré, aby na nich koření pěkně drželo). Houby jsem použil – hřib dubový, hřib hnědý, hřib plstnatý.


    Zobrazit celý recept

  2. Po poslední vrstvě, kdy houbičky byly na pekáčku už na kopeček, jsem znovu posypal kořením, přidal i trošku kmínu, zalil šlehačkou a dal do trouby. Pozor, jak začne šlehačka vřít, houby pustí opravdu hodně vody, nechybělo moc, a pekáček by vykypěl. Pomalu v plynové troubě jsem pekl, mezi stupni 3 – 4, asi hodinu. Nemíchal, nedotýkal se.

  3. Když se vypekla skoro všechna tekutina, na chvilku jsem zvýšil výkon, aby vše pěkně zezlátlo. Výsledný efekt se dá nazvat – nebe v rypáčku. Nabíral jsem z plechu a kladl na opečené tousty.

Poznámka od kuchařky

Inspirace na tento recept mi přišla mailem, asi koluje delší dobu.. Možná tu něco takového je, blíž jsem nepátral. Ale rozhodně doporučuju!