Suroviny
cca 4
- 1,5 kg menších hříbků
- 300 g tučnějšího uzeného masa (já použil uzený paprikový lalok)
- kelímek šlehačky (já dal Olma 31%)
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- chilli vločky
Postup přípravy receptu
-
Do vyššího pekáčku jsem naskládal plátky mírně prohřátého uzeného laloku. Na něj pak pokládal vrstvy menších hub, mokrých, které průběžně solil, pepřil, sypal grilovacím kořením a vločkami chilli (ty houby mokré, aby na nich koření pěkně drželo). Houby jsem použil – hřib dubový, hřib hnědý, hřib plstnatý.
-
Po poslední vrstvě, kdy houbičky byly na pekáčku už na kopeček, jsem znovu posypal kořením, přidal i trošku kmínu, zalil šlehačkou a dal do trouby. Pozor, jak začne šlehačka vřít, houby pustí opravdu hodně vody, nechybělo moc, a pekáček by vykypěl. Pomalu v plynové troubě jsem pekl, mezi stupni 3 – 4, asi hodinu. Nemíchal, nedotýkal se.
-
Když se vypekla skoro všechna tekutina, na chvilku jsem zvýšil výkon, aby vše pěkně zezlátlo. Výsledný efekt se dá nazvat – nebe v rypáčku. Nabíral jsem z plechu a kladl na opečené tousty.
Poznámka od kuchařky
Inspirace na tento recept mi přišla mailem, asi koluje delší dobu.. Možná tu něco takového je, blíž jsem nepátral. Ale rozhodně doporučuju!