![Kadlíkova krkovice se šípkovou_5ffa2dfc8817e.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/kadlikova-krkovice-se-sipkovou_5ffa2dfc79d91.jpeg)
Suroviny
4 porce
- 1,2 kilo krkovice
- 2 cibule
- hodně česneku
- sůl
- pepř
- tymián
- bobkový list
- nové koření
- jalovec
- 3 dcl červeného vína
- 5 lžic šípkové omáčky
- 1 lžička hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Čtyři dny předem jsem rozřezal kus krkovice na čtyři pláty, tyto položil do mořidla a uložil na chladné místo. Mořidlo jsem udělal z cca 3/4 litru vody, kávové lžičky soli, drceného čtyřzrnného pepře, bobkového listu, nového koření, trošky tymiánu, asi dvaceti kuliček jalovce. Toto jsem svařil, a následně do vychladlého jsem rozmačkal asi šest velkých stroužků česneku.
-
V den D jsem vymazal pekáček sádlem, pokladl krkovici, a přelil mořidlem, i s kořením. Šoupnul do trouby, na střední výkon, mám plynovou troubu, peče podle vlastního uvážení, čímž mne občas přivádí do stavu záchvatů a křečí, takže přesnou teplotu a dobu pečení opravdu neuvedu.
-
V mezidobí jsem na druhém pekáčku orestoval na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, přihodil na kostky nakrájené bramborové knedlíky, kroužky pórku, a v troubě trošku připekl, aby to chytilo barvu. Pak jsem vyndal maso z plechu, očistil od koření (neznám hnusnější pocit jak kousnout do kuličky nového kořen), a maso uložil do tepla.
-
Výpek jsem podlil červeným vínem, zavařil, přepasíroval. Do vzniklého sosu jsem rozmíchal šípkovou marmeládu, ještě zaprášil lžičkou mouky, a preventivně prohnal ponorným mixerem. Másledně nechal ještě chvilu probublat, za stálého míchání.
Poznámka od kuchařky
Měl to být divočák na šípkové, ale nějak se mi to vymklo z rukou. Akorát ty knedlíky jsem osmahl moc, některé už byly dost křupavé.