Suroviny
4 porce
- Ingredience:
- 400 g kachních žaludků
- 50 g uzené slaniny
- 1 lžíce vepřového sádla, kdo má tak použije kachní sádlo
- 1 cibule velikosti kachního vejce
- sůl
- pepř
- několik kapek worcestrové omáčky
- 1/2 kávové lžičky plnotučné hořčice
- 2 rovné polévkové lžíce hladké mouky
- 1,5 cm sardelové pasty
Postup přípravy receptu
-
Nejlépe z vlastního chovu. Případně za směnitelnou korunu zakoupíme v Globusu v jiném usu či landu ba i jinde kachní žaludky.
-
Co ještě koupit ukáže pohled do spíže – lednice.
-
Vezmi kastrol a na plotně v něm rozškvař ten špek, co jsi před tím nakrájel na drobné kostky. Přidej sádlo podle potřeby a na to dej tu cibuli jemně nasekanou. Smaž ji dohněda a pak tam dej žaludky nakrájené na kousky. Sádlo na těch žaludcích nechej. Zarestuj, míchej, přidej hořčici, míchej, malinko podlij vývarem ale i horkou vodou. Přiklop poklicí a nech to dusit asi dvacet minut. Přitom hlídej a podlívej.
-
Pro labužníky decinka červeného neuškodí, právě naopak. Potom to všechno osol a opepři a vydušený základ se žaludky zaprášíš moukou, nech zarestovat, aby to bylo tmavé. Znova podlij, nech pod pokličkou dodělat, přidej před koncem tu sardel pastu a je-li třeba dochuť worcestrovou omáčkou. Pozor, hrozí nebezpečí sežrání během přípravy .
-
Jo, ta pasta je dost slaná, tak je třeba s tím počítat.
Poznámka od kuchařky
Dobré, levné. U nás oblíbené jídlo. Jako sobotní oběd nebo rychlá večeře. V neděli je pak pěkně do křupava pečený obklad od těch žaludků, pokud jsou z našeho dvora. Kdo nepochopil, tak je to ta kachna/y