Suroviny
4 porce
- 1 hrnek (250 ml) rýže
- 1 balení kachních krků
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 kapie
- 1 rajče
- 1 mrkev
- kus pórku
- 2 růžičky květáku
- 1/4 kedlubny
- 4 listy kapusty
- pár snítek libečku
- 1 lžička Vegety
- sůl
- pepř
- 5 lžic olivového oleje
- petrželka kudrnka
- tvrdý sýr
Postup přípravy receptu
-
Kachní krky si uvaříme do měkka a obereme je, zároveň si uvaříme rýži, jak jsme zvyklí a necháme jí schladnout.
-
Na pánvi s olejem orestujeme cibuli s česnekem, necháme osmažit a přidáme veškerou zeleninu: kapusta, kapii, mrkev, květák, kedlubu, rajče a pórek vše nakrájené na menší kousky, nasypeme Vegetu, osolíme jak třeba, dáme pepř, osmažíme, přidáme jednu malou naběračku vývaru z kachních krků, přikryjeme pokličkou a na malé teplotě dusíme, až je zeleninka měkká.
-
Nakonec vmícháme obrané maso, natrhané na kousky, nasekaný libeček, smícháme a poté promícháme s prochladlou rýží (s teplou se to může mazat), aby bylo risoto nakypřené. Porce na talíři sypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a pokrájenou pažitkou.
Poznámka od kuchařky
Tak dělám rizoto pokaždé, když koupím kachní krky, je to výtečné a ještě mám výborný vývar na polévku (recept je tu). Takže krky fungují hned 2x na celý dobrý oběd.
Vařím si rýži večer na druhý den, aby byla studená na promíchání s udušenou zeleninou s masem, tak je rizoto hezky vzdušné.