
Suroviny
4 porce
- 4 ks kachních prsou
- 1 pomeranč (bio)
- 1 stroužek česneku
- 1 šalotka
- 250 ml suchého červeného vína
- 1 bobkový list
- 2 PL balzamikového octa
- 1 KL cukru
- 3 PL želé na dorty (rybízové)
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Kůži na prsíčkách nařízneme až k masu (ne do masa) do mřížky.
-
Z pomeranče nastrouháme kůru a potřeme s ní prsa. Vložíme je do ploché nádoby.
-
Česnek a šalotku nasekáme na jemno a nasypeme na prsa. Přidáme bobkový list.
-
Z pomeranče vymačkáme šťávu a polijeme prsa. Přilijeme víno a necháme marinovat minimálně 1 hodinu.
-
Prsa vyndáme a necháme důkladně okapat.
-
Marinádu nalijeme do malého hrnce, přilijeme balzamikový ocet a přivedeme do varu. Vaříme tak dlouho, dokud se nezredukuje na polovinu množství.
-
Omáčku přecedíme do jiného hrnce a okořeníme pepřem, solí a cukrem.
-
Přidáme rybízové želé a vaříme 1 – 2 minuty, až omáčka zhoustne.
-
Kachní prsa položíme na sucho rozpálenou pánev a pečeme až je kůže křupavá. Stáhneme plamen, obrátíme a dopečeme.
-
Maso nakrájíme na plátky a přilijeme omáčku.
Poznámka od kuchařky
Recept je Z. Pohlreicha.
Biopomeranč a rybízové želé jsem na maloměstě nesehnal. Nahradil jsem proto řádně vydrhnutým pomerančem a rybízovou marmeládou. Chuť byla výborná.
KL – kávová lžička
PL – polévková lžíce