Suroviny
- 1 tácek kachních krků
- 1 cibule
- kořenová zelenina(mrkev,petržel,celer)
- malá hrst fazolkových lusků
- pažitka(petrželka)
- větvička libečku
- pepř
- sůl
- Svítek
- 30 g másla
- sůl
- 2 vejce
- 30 g hrubé mouky
- 1 lžíce mléka
- muškátový ořísek
- pažitka
Postup přípravy receptu
-
Z krků si uvaříme vývar, ne úplně do měkka a je-li potřeba, tak ho přecedíme. Znovu dáme vařit s cibulí nadrobno, pokrájenou kořenovou zeleninou, fazolkami a libečkem.
-
Mezi tím, než se nám uvaří do měkka, uděláme si svítek: Máslo smícháme se solí a žloutky, pak vmícháme mouku, mléko, nastrouhaný muškátový oříšek a nadrobno nakrájenou pažitku. Z bílků si ušleháme sníh a přidáme k mouce. Na vymaštěné pánvi svítek opečeme z obou stran do růžova.
-
Necháme zchladnout a nakrájíme na proužky a přidáme do polévky spolu s pažitkou (petrželkou).
Poznámka od kuchařky
Je to polévka, která má ohromnou sílu vývaru, že by probrala snad každého. Jedli jsme jí 3 dny a klidně bychom zvládli i týden!
Maso z obraných krků můžeme dát do polévky, já z něj udělala moc dobré risoto!