![Kachna se žemlovo-zeleninovou nádivkou_5ff7115c1ce56.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/kachna-se-zemlovo-zeleninovou-nadivkou_5ff7115c0baca.jpeg)
Suroviny
4 – 5 porcí
- kachna +- 2 kg
- 2,5 housky z předešlého dne (nebo rohlíky)
- 1 větší vejce
- 120-150 ml mléka, dle vodnatosti cukety
- sůl dle chuti
- pepř mletý dle chuti
- muškátový květ – není nutný
- 80 g cukety i se slupkou (nebo dýně)
- 50 g červené papriky
- 3 stroužky česneku
- 2 jarní cibulky
- 1 cibule – velká
- drcený kmín nebo celý
Postup přípravy receptu
-
Kachnu důkladně očistíme a dobře osolíme na povrchu i uvnitř. Takto připravenou ji necháme přes noc odležet.
-
Rohlíky nebo žemle nakrájíme na kostičky a necháme nasucho opéct dozlatova v troubě nebo na pánvi. Po zchladnutí nasypeme do mísy, zalijeme mlékem, promícháme a necháme nasáknout.
-
K nasáklým rohlíkům přidáme rozšlehané vejce, hrubě nastrouhanou cuketu a nasekaný česnek, drobně pokrájenou papriku a cibulky i s částí zelené natě, osolíme, ochutíme kořením dle chuti a promícháme.
-
Kachnu před plněním vyndáme alespoň o hodinu až dvě dříve z chladničky. Připravenou nádivkou kachnu naplníme, otvor kachny zpevníme nití nebo jehlicemi a položíme do pekáče na silnější plátky pokrájené větší cibule, která zabrání přilepení kůže ke dnu. Je také možné dát kachnu na mřížku vytvořenou ze špejlí.
-
Kachnu podlijeme troškou vody, pokmínujeme dle chuti a zaklopíme. Vložíme do předehřáté trouby na 160-170 stupňů a pečeme cca 2 – 2,5 hodiny. Poté odklopíme, kachnu obrátíme a za občasného podlití dál pečeme zakrytou zhruba další hodinu. Po hodince odklopíme a za občasného podlití a přelití výpekem dopékáme dozlatova, dle potřeby můžeme kachnu ještě otočit.
-
Hotovou kachnu vyndáme a necháme na kamnech cca 5 minut odpočinout, pak porcujeme a podáváme.
-
Podáváme s knedlíkem dle chuti, s červeným nebo bílým dušeným zelím, případně s dušenou sladkokyselou červenou řepou, to už záleží na chuti každého.