- reklama -
Suroviny
- Preferment:
- 150 g vody
- 100 g žitné celozrnné mouky jemné
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- 1-2 g čerstvého droždí
- Těsto:
- 100 g bílého jogurtu
- 50 g vody
- 30 g oleje
- 2 kl soli
- 350 g hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Smícháme suroviny na preferment a necháme 10-12 hodiny kvasit.
-
K hotovému prefermentu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme 1-2 hodiny vykynout.
-
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10-12 dílků a z každého uděláme bulku.
Bulky pak dáme knout buď přímo na plech s pečícím papírem (a upečeme jako bulky) nebo je narazíme a necháme vykynout a upečeme jako raženky (kaiserky) v dobře vyhřáté troubě (220 °C/20 minut).
Poznámka od kuchařky
Pečivo je dobré před pečením potřít – vodou, rozšlehaným vejcem. Přesto, že je kynuté opravdu jen pouhými 2 gramy čerstvého droždí, je krásně nadýchané.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Kuchařka: cathleen