Suroviny
- SALÁT:
- 2 mrkve
- 150 g celeru
- 1/2 citronu
- 1 stonek řapíkatého celeru (nemusí být)
- 2 jablka
- 1 pomeranč
- pár černých oliv (nebo balzamikových cibulek)
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- sůl
- mletý pepř
- PLACKY:
- 300 g bílého jogurtu
- 3 lžíce vody
- 200 g ovesných vloček (nebo jiných)
- 1 vejce
- l lžička kypřícího prášku
- 2-3 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- sůl
- strouhánka (na zahuštění)
Postup přípravy receptu
-
Mrkev a celer očistíme a nastrouháme nahrubo. Zalijeme citronovou šťávou a promícháme.
-
Řapíkatý celer nakrájíme na drobné kousky, jablka zbavíme jadřinců – případně slupek – a nakrájíme na plátky.
-
Pomeranč oloupeme a vykrájíme z něj kousky bez blanek. Vše přidáme do mísy k celeru a mrkvi a promícháme.
-
V misce smícháme majonézu s jogurtem, solí a pepřem a vmícháme do salátu: ozdobíme olivami nebo cibulkami a necháme v chladu odležet.
-
V další míse smícháme jogurt s troškou vody, vsypeme vločky, zamícháme a necháme minimálně 30 minut nabobtnat.
-
Přidáme vejce, kypřící prášek, dochutíme česnekem, majoránkou a solí.
-
Podle potřeby zahustíme strouhánkou a dobře promícháme.
-
V pánvi rozehřejeme olej.
-
Těsto lžící nanášíme na pánev po třech nebo čtyřech placičkách, které opékáme z obou stran dozlatova.
-
Vyjmeme je a dáme na papírovou utěrku okapat. Podáváme se salátem.