
Suroviny
- 1 velký jogurt 3%tuk
- 38 g umělé sladidlo (vhodné pro diabetiky zhruba místo 100 g cukru)
- 2 lžíce rumu
- pár kapek vanilkového aroma
- 2 dl mléka
- 20 g sypké práškové želatiny
- 1 Rama Cremefine na šlehání-v lahvičce(nebo jiná šlehačka 250 ml)
- 300 g borůvek nebo jiného ovoce
- 1 dia celozrné piškoty
Postup přípravy receptu
-
Do mléka vsypeme želatinu, rozšleháme ji a necháme nabobtnat. Pak buď ve vodní lázni nebo přímo na plotýnce pozvolna zahříváme, stále šleháme až se želatina rozpustí, odstavíme. Teplota nesmí přesáhnout 60°C, ale k rozpuštění stačí podstatně nižší.
-
Za občasného promíchání necháme trochu prochladnout.
-
Pak si smícháme (používám ruční el. šlehač), jogurt, sladidlo dle potřeby, rum, vanilkové aroma a mléko se želatinou.
-
Nakonec už zlehka zamícháme ušlehanou šlehačku.
-
Jak směs začíná trochu tuhnout, tak přidáme borůvky, nebo jiné, drobné nebo drobně nakrájené ovoce.
-
Na dno dortové nebo jiné formy rozložíme piškoty, nalijeme polovinu jogurtové hmoty, znovu piškoty a zbytek hmoty.
-
Necháme v chladničce pořádne ztuhnout, krájíme na řezy a můžeme dozdobit šlehačkou bez cukru, ovocem a meduňkou.
-
Můžeme připravit i v jednoporcových bábovičkách, ty mírně vymažeme olejem.
-
Piškoty přidáme doprostřed a pak až úplně nahoru. Pokud máme problémy s vyklopením po ztuhnutí, tak si z jedné strany – z boku, opatrně pomůžeme plochým nožem. Můžeme taky na ztuhnutí využít silikonové muffinkové košíčky.
Poznámka od kuchařky
Kdo nemusí dodržovat diabetickou dietu,tak použije cukr a dětské piškoty nebo použije ovocnou piškotovou roládu. Ta se nakrájí na řezy.
Další mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/