Jogurtové nepečené dia řezy

76
- reklama -

Suroviny

1 velký jogurt 3%tuk
38 g umělé sladidlo (vhodné pro diabetiky zhruba místo 100 g cukru)
2 lžíce rumu
pár kapek vanilkového aroma
2 dl mléka
20 g sypké práškové želatiny
1 Rama Cremefine na šlehání-v lahvičce(nebo jiná šlehačka 250 ml)
300 g borůvek nebo jiného ovoce
1 dia celozrné piškoty

Postup přípravy receptu

  1. Do mléka vsypeme želatinu, rozšleháme ji a necháme nabobtnat. Pak buď ve vodní lázni nebo přímo na plotýnce pozvolna zahříváme, stále šleháme až se želatina rozpustí, odstavíme. Teplota nesmí přesáhnout 60°C, ale k rozpuštění stačí podstatně nižší.

  2. Za občasného promíchání necháme trochu prochladnout.

  3. Pak si smícháme (používám ruční el. šlehač), jogurt, sladidlo dle potřeby, rum, vanilkové aroma a mléko se želatinou.

  4. Nakonec už zlehka zamícháme ušlehanou šlehačku.

  5. Jak směs začíná trochu tuhnout, tak přidáme borůvky, nebo jiné, drobné nebo drobně nakrájené ovoce.

  6. Na dno dortové nebo jiné formy rozložíme piškoty, nalijeme polovinu jogurtové hmoty, znovu piškoty a zbytek hmoty.

  7. Necháme v chladničce pořádne ztuhnout, krájíme na řezy a můžeme dozdobit šlehačkou bez cukru, ovocem a meduňkou.

  8. Můžeme připravit i v jednoporcových bábovičkách, ty mírně vymažeme olejem.

  9. Piškoty přidáme doprostřed a pak až úplně nahoru. Pokud máme problémy s vyklopením po ztuhnutí, tak si z jedné strany – z boku, opatrně pomůžeme plochým nožem. Můžeme taky na ztuhnutí využít silikonové muffinkové košíčky.

Poznámka od kuchařky

Kdo nemusí dodržovat diabetickou dietu,tak použije cukr a dětské piškoty nebo použije ovocnou piškotovou roládu. Ta se nakrájí na řezy.

Další mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/