Jogurt z mandlí a kešu ořechů

79
- reklama -

Suroviny
cca 400 g jogurtu

70 g oloupaných mandlí
70 g kešu ořechů
250 ml převařené vody
1 polévková lžíce citronové šťávy
1 lžíce medu
1 kapsle probiotik

Postup přípravy receptu

  1. Mandle a kešu namočíme nejlépe přes noc do studené vody.

  2. Druhý den vodu slijeme, propláchneme a dáme do mixéru. Přidáme vodu, citronovou šťávu, med, a vsypeme obsah probiotické kapsle. Rozmixujeme do hladké hmoty.

  3. Rozmixovanou hmotu přendáme do skleněné nádoby (víčko nedotahujeme) a necháme v pokojové teplotě zrát 1 – 2 dny. Já nechala 1,5 a stačilo. Jogurt můžeme ochutnávat, uvidíme, jaká kyselost nám vyhovuje. Nabíráme plastovou lžící.

Poznámka od kuchařky

Já mám ráda jogurt hustý, ale kdo chce řidší, přidá si vodu, určitě 50 – 75 ml. Probiotika jsem měla obyčejná, jen jsem si kontrolovala, aby tam nebylo mléko, ale kapsle je želatinová, takže, kdo by chtěl jogurt veganský, dají se koupit veganská probiotika.

Poslední dobou jsem ze zdravotních důvodů vynechala mléčné výrobky, ale jogurt mi chybí. Sojové mi moc nechutnají, ale dost často si dělám jogurt z ovesných vloček od Petram, je výborný. Nedávno jsem si ve zdravé výživě koupila mandlový jogurt, ale 150 g sklenička stála 48,-. Byl výborný, ale tak na ochutnání, a když jsem četla složení, říkala jsem si, že by neměl být problém si ho udělat doma, a povedlo se.