Jizerské tvarohovo-bramborové placky

88
- reklama -

Suroviny
14 kusů

asi 450 g den předem uvařených brambor
30 g malých rozinek (neměly by to být sultánky)
2 vejce
špetka soli
asi 75 g polohrubé mouky
450 g tvarohu (já dala nízkotučný)
4 lžíce cukru krupičky
vanilkový cukr
kůra z 1 dobře omytého citrónu nebo sušená citronová kůra
olej na smažení
Na povrch placek:
povidla
skořicový cukr
šlehačka
sladký tvaroh
třešňový kompot
rostlinnou šlehačku

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle (na jemných slzičkách), případně rozmixujeme. Rozinky vypereme v horké vodě (není třeba je namáčet), přidáme s ostatními ingrediencemi k bramborám a pořádně vypracujeme těsto pomocí vidličky nebo vhodné vařečky.

  2. Těsto by nemělo být moc řídké, ale ani příliš tuhé. Mělo by lepit na ruce jen lehce. Ruce si zaprášíme moukou a z těsta tvarujeme placičky o velikosti dlaně, které ihned vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme velmi zvolna dorůžova po obou stranách.

  3. Z uvedeného množství bylo 14 placek. Na talíři pak ozdobíme tím, co máme rádi, skořicový cukr, povidla, šlehačka, sladký tvaroh , třešňový či višňový kompot nebo jen tak bez ničeho.

  4. Chuťově jsou velmi lehounké, doslova se rozplývají na jazyku, chutnají sladko kysele. Jako nápoj vřele doporučuji bílou kávu nejlépe z melty či překapávanou. Placky, pokud zbudou, jsou vynikající i studené.

Poznámka od kuchařky

Jedná se o manželův starý rodinný recept, je tu podobný, ale liší se jak ingerdiencemi, tak přípravou.