
Suroviny
14 kusů
- asi 450 g den předem uvařených brambor
- 30 g malých rozinek (neměly by to být sultánky)
- 2 vejce
- špetka soli
- asi 75 g polohrubé mouky
- 450 g tvarohu (já dala nízkotučný)
- 4 lžíce cukru krupičky
- vanilkový cukr
- kůra z 1 dobře omytého citrónu nebo sušená citronová kůra
- olej na smažení
- Na povrch placek:
- povidla
- skořicový cukr
- šlehačka
- sladký tvaroh
- třešňový kompot
- rostlinnou šlehačku
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle (na jemných slzičkách), případně rozmixujeme. Rozinky vypereme v horké vodě (není třeba je namáčet), přidáme s ostatními ingrediencemi k bramborám a pořádně vypracujeme těsto pomocí vidličky nebo vhodné vařečky.
-
Těsto by nemělo být moc řídké, ale ani příliš tuhé. Mělo by lepit na ruce jen lehce. Ruce si zaprášíme moukou a z těsta tvarujeme placičky o velikosti dlaně, které ihned vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme velmi zvolna dorůžova po obou stranách.
-
Z uvedeného množství bylo 14 placek. Na talíři pak ozdobíme tím, co máme rádi, skořicový cukr, povidla, šlehačka, sladký tvaroh , třešňový či višňový kompot nebo jen tak bez ničeho.
-
Chuťově jsou velmi lehounké, doslova se rozplývají na jazyku, chutnají sladko kysele. Jako nápoj vřele doporučuji bílou kávu nejlépe z melty či překapávanou. Placky, pokud zbudou, jsou vynikající i studené.
Poznámka od kuchařky
Jedná se o manželův starý rodinný recept, je tu podobný, ale liší se jak ingerdiencemi, tak přípravou.









