![Jižanské bochánky – Southern Biscuits_5ff8063700652.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/jizanske-bochanky-southern-biscuits_5ff80636e311a.jpeg)
Suroviny
8 bochánků
- 2 hrnky hladké mouky (já použila bílou a špaldovou v poměru 1/1)
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 6 lžic vychlazeného másla
- 200 g živého bílého jogurtu (lze nahradit podmáslím)
- 1 lžička soli
- hrst sekaných bylinek:
- tymián
- 8 černých oliv nasekaných na malé kousky (možno použít i zelené, nebo sušená rajčata, sušené ovoce či ořechy)
- mouka na posypání válu
Postup přípravy receptu
-
Těsto můžete jednoduše vypracovat rukou v míse. Já s oblibou používám mixér, do kterého přidám mouku a sypké suroviny a chlazené máslo a zpracuji mixerem na drobenku a poté přidám jogurt.
-
Vzniklé těsto je lepivé, proto ho přendejte na pomoučený vál a posypejte sekanými bylinkami a olivami. Těsto několikrát popřekládejte, aby vznikly jakési vrstvy. Z těsta vyválejte placku asi 2 cm tlustou.
-
Z placky postupně vykrájejte 8 koleček o průměru cca 8 cm (klidně použijte sklenici). Kolečka položte na plech, potřete vodu a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 8 až 10 minut. Skvěle chutnají ještě horké s máslem, ale výborné jsou pochopitelně studené.
Poznámka od kuchařky
Často používám jako měrnou jednotku hrnek, nebo šálek. Je to tím, že ráda čerpám inspiraci v anglosaském světě. Nemám na mysli žádný konkrétní typ hrnku, ale používám přímo odměrky 1 cup. Odměrku jsem přeměřila a odpovídá přibližně 230 ml.