Jíška do zásoby, na potom

116
- reklama -

Suroviny

sádlo ( tuk, máslo)
hladká mouka
(Použila jsem 250 g sádla
a 250-300 g hladké mouky)

Postup přípravy receptu

  1. Použijeme nepřilnavý hrnec, nejlépe se silnějším dnem. V něm rozpustíme tuk, vsypeme mouku a dobře rozmícháme, dohladka. Na mírném plameni pak za stálého (nebo velice častého) míchání smažíme, než jíška změní barvu – ze světlounké mírně ztmavne.


    Zobrazit celý recept

  2. Trvá to přibližně 20 minut, než hotovou jíšku sundáme z ohně a opět za častého promíchávání necháme téměř vychladnout. Pak ji přendáme do zavařovací sklenice, necháme zcela vychladnout, zavřeme a uložíme do lednice.

  3. Při použití másla je třeba dát pozor na jeho možné přepálení. Pokud přidáte mouky zbytečně moc, může jíška zhrudkovatět a bude se velmi špatně smažit.

Poznámka od kuchařky

Použítí je vhodné do polévek nebo i guláše – u mě je nejpotřebnější při vaření v pomalém hrnci.

Tento recept (návod) jsme kdysi s kamarádkama probíraly na Dámě, a najdete ho třeba i na webu Co nového na kopci.