
Suroviny
- 250 g másla
- 100 g mléka
- 300 g cukru krupice
- 3 lžíce medu
- 3 vejce
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- Náplň:
- 250 g másla
- 1 Salko
- 2 zakysané smetany
- trochu cukru
- ořechy
Postup přípravy receptu
-
V hrnci nebo míse nad parou pomalu zahříváme máslo, mléko, cukr a med, do úplného rozpuštění másla (hmota je spíš jen teplá, ne horká).
-
Do lehce prochladlé máslové hmoty vešleháme vejce a mouku se sodou. Toto těsto pak rozetřeme na 4 plechy s pečícím papírem (na každý přibližně 6 lžic těsta) a upečeme dohněda při 170°C.
Necháme zchládnout. -
Okraje plátů odkrojením zarovnáme (odřezky schováme) a každý plát po délce rozřízneme na 3 pruhy (4×3=12 pruhů, při plnění nádivkou přijdou 4 pruhy na sebe, vzniknou 3 dlouhé řezy).
-
Smícháme zakysanky s trochou cukru moučka.
Zvlášť vyšleháme máslo a vešleháme do něj Salko.
Při plnění pruhy mažeme střídavě máslovým krémem a zakysanou smetanou. Celý řez pak omažeme krémem a posypeme rozmixovanými odřezky se strouhanými oříšky.
Poznámka od kuchařky
Tuhle sladkou a voňavou dobrotou nás pohostila kamarádka Jiřinka. Zakysaná smetana medové pláty zvláční a promaže a moučník je o trochu méně sladký, než by byl pouze s krémem.