Jiřinčiny medové řezy

70
- reklama -

Suroviny

250 g másla
100 g mléka
300 g cukru krupice
3 lžíce medu
3 vejce
400 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
Náplň:
250 g másla
1 Salko
2 zakysané smetany
trochu cukru
ořechy

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci nebo míse nad parou pomalu zahříváme máslo, mléko, cukr a med, do úplného rozpuštění másla (hmota je spíš jen teplá, ne horká).

  2. Do lehce prochladlé máslové hmoty vešleháme vejce a mouku se sodou. Toto těsto pak rozetřeme na 4 plechy s pečícím papírem (na každý přibližně 6 lžic těsta) a upečeme dohněda při 170°C.
    Necháme zchládnout.

  3. Okraje plátů odkrojením zarovnáme (odřezky schováme) a každý plát po délce rozřízneme na 3 pruhy (4×3=12 pruhů, při plnění nádivkou přijdou 4 pruhy na sebe, vzniknou 3 dlouhé řezy).

  4. Smícháme zakysanky s trochou cukru moučka.
    Zvlášť vyšleháme máslo a vešleháme do něj Salko.
    Při plnění pruhy mažeme střídavě máslovým krémem a zakysanou smetanou. Celý řez pak omažeme krémem a posypeme rozmixovanými odřezky se strouhanými oříšky.

Poznámka od kuchařky

Tuhle sladkou a voňavou dobrotou nás pohostila kamarádka Jiřinka. Zakysaná smetana medové pláty zvláční a promaže a moučník je o trochu méně sladký, než by byl pouze s krémem.