Suroviny
- Jikra:
- 1 lilek
- 2 červené papriky
- 2 rajčata
- 1 cibule
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- ocet
- cukr
- olej
- zelená petrželka
- Červená řepa:
- 1-2 vařené červené řepy
- nasekané oříšky
- sůl
- pepř
- cukr
- citrón
- olej
- může se dát i trochu čerstvého křenu
Postup přípravy receptu
-
Lilek napícháme nožem a dáme spolu s paprikama péct na plechu do trouby. Péct do změknutí, papriky můžou být mírně do černa. Slupku z lilku a paprik sloupneme a vyhodíme. Lilek můžeme nasolit a nechat odkapat vodu.
-
Nakrájené na kousky dáme do mixeru společně s cibulí česnekem a rajčatama, které před tím blanšírujeme v horké vodě a sloupneme slupku. Vše promixujeme a dochutíme solí, pepřem, cukrem, octem a olejem. Nakonec můžeme přidat zelenou petrželku. V kategorii je to zařazené jako saláty, ale dá se to použít i jako pomazánka na pečivo.
-
Uvařené červené řepy oloupeme a nastrouháme, případně nakrájíme. Dodáme nasekané oříšky (vlašské, lískové) a dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a troškou oleje.
Poznámka od kuchařky
Výborné k masu s bramborama na všechny způsoby, k těstovinám a k rýži.