Jihočeský kynutý koláč

101
- reklama -

Suroviny
1 klasický plech

200 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
200 ml mléka
80 g másla
2 žloutky
1 sáček sušeného droždí (7 g) nebo čerstvého 30 g
špetka soli
špetka nastrouhané citronové kůry
špetka zázvoru
Drobenka:
7 lžic hrubé mouky
3 lžíce másla
5 lžic moučkového cukru
1 lžíce skořice
Jakékoliv ovoce – čím více tím lépe
vanilkový cukr (měla jsem broskve)

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme suroviny takto: vlažné mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, cukr, zázvor, citronovou kůru, obě mouky a droždí.

  2. Zapneme program na těsto a necháme zpracovávat.

  3. Mezitím připravíme ovoce na kousky a promícháme ho s vanilkovým cukrem – slušnou vrstvu a potom uděláme drobenku z mouky, cukru, skořice a másla.

  4. Na plech dáme pečící papír, těsto po ukončení programu dáme na plech. Těsto není tuhé, je trochu polotekuté, namáčíme si ruce a dlaněmi těsto roztahujeme do rohů a po celém plechu stejnoměrně, pak ho přikryjeme a necháme ještě 15 minut kynout.

  5. Po této době nasypeme připravené ovoce s vanilkovým cukrem, posypeme drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby na střední teplotu, asi kolem 20 minut.

Poznámka od kuchařky

Koláč mám z mé kuchařky, je to rodinný recept, už po babičce. Koláč je krásně vlhký, je nadýchaný a moc dobrý! Na ovoci nešetřete, dejte ho co nejvíc!