Jidášky z majonézy

53
- reklama -

Suroviny
32 ks

Těsto:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
špetka soli
50 g cukru
1 pl vanilkového cukru
1 kostka droždí
1 vejce
200 ml majonézy
200 ml vlažného mléka
Na potření:
1 vejce
mák
K podávání:
med

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme mouky a sůl, uprostřed vytvoříme důlek, kam rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem, Necháme vzejít kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. Do mísy přidáme celé vejce, majonézu a vypracujeme těsto. Necháme vykynout asi 1 hodinu.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na čtvrtky a každou na 8 dílků. Vyválíme dlouhé válečky, které stočíme do tvaru šnečků a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě asi 10 minut kynout, pak potřeme vejcem a posypeme mákem.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°asi 20 minut.

Poznámka od kuchařky

Jidášky servírujeme pokapané medem.

Majonézové jidášky jsou velmi vláčné a s těstem se výborně pracuje, nelepí se a dobře drží tvar. Pokud by se těsto lepilo, přidáme ještě trošku mouky na podsypání, záleží na tom, jak mouka saje. Já nepodsypávala vůbec 🙂