Suroviny
32 ks
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 50 g cukru
- 1 pl vanilkového cukru
- 1 kostka droždí
- 1 vejce
- 200 ml majonézy
- 200 ml vlažného mléka
- Na potření:
- 1 vejce
- mák
- K podávání:
- med
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme mouky a sůl, uprostřed vytvoříme důlek, kam rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem, Necháme vzejít kvásek.
-
Do mísy přidáme celé vejce, majonézu a vypracujeme těsto. Necháme vykynout asi 1 hodinu.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na čtvrtky a každou na 8 dílků. Vyválíme dlouhé válečky, které stočíme do tvaru šnečků a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě asi 10 minut kynout, pak potřeme vejcem a posypeme mákem.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°asi 20 minut.
Poznámka od kuchařky
Jidášky servírujeme pokapané medem.
Majonézové jidášky jsou velmi vláčné a s těstem se výborně pracuje, nelepí se a dobře drží tvar. Pokud by se těsto lepilo, přidáme ještě trošku mouky na podsypání, záleží na tom, jak mouka saje. Já nepodsypávala vůbec 🙂