Jidáše z bramborového těsta

45
- reklama -

Suroviny

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
200 g vařených brambor – jemně nastrouhané
1 lžička citronové kůry – čerstvě nastrouhané
30 g droždí
150 ml vlažného mléka
2 lžíce rumu
špetka soli
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 vejce
1 žloutek
100 g másla – rozpuštěného
hrst rozinek, nejlépe předem namočené v rumu
Dále:
bílek na potření
moučkový cukr nebo skořicový
mandle nebo ořechy

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme mouky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí, které zalijeme mlékem a trochu promíchneme, aby se nám z cukru a droždí udělala řidší kaše a mísu zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. K tomu pak přidáme vejce se žloutkem, rumem, jemně nastrouhanými bramborami a rozinkami (nejlépe ještě pokrájenými). Vše nahrubo promícháme, pak ještě zalijeme vlahým mlékem a za pomoci vařečky umícháme hladké nelepivé těsto, které opět v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočinout (kynout) cca 30-40 minut.

  3. Pak těsto opět propracujeme, rozdělíme na dílky, za kterých uválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, preclíky, uzlíky…, které klademe na pomaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme ještě krátce odpočinout.

  4. Před vložením do předehřáté trouby jidáše potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti cca 15-20 minut, případně je ještě můžeme potřené posypat skořicovým cukrem, nasekanými mandlemi nebo ořechy.

  5. Po vychladnutí dle chuti můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.

  6. Pokud máme rádi více sladké, bramborové jidáše před pečením nemusíme potírat bílkem, ale po upečení je můžeme potřít rozehřátým máslem s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem.