Suroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 200 g vařených brambor – jemně nastrouhané
- 1 lžička citronové kůry – čerstvě nastrouhané
- 30 g droždí
- 150 ml vlažného mléka
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100 g másla – rozpuštěného
- hrst rozinek, nejlépe předem namočené v rumu
- Dále:
- bílek na potření
- moučkový cukr nebo skořicový
- mandle nebo ořechy
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme mouky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí, které zalijeme mlékem a trochu promíchneme, aby se nám z cukru a droždí udělala řidší kaše a mísu zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek.
-
K tomu pak přidáme vejce se žloutkem, rumem, jemně nastrouhanými bramborami a rozinkami (nejlépe ještě pokrájenými). Vše nahrubo promícháme, pak ještě zalijeme vlahým mlékem a za pomoci vařečky umícháme hladké nelepivé těsto, které opět v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočinout (kynout) cca 30-40 minut.
-
Pak těsto opět propracujeme, rozdělíme na dílky, za kterých uválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, preclíky, uzlíky…, které klademe na pomaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme ještě krátce odpočinout.
-
Před vložením do předehřáté trouby jidáše potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti cca 15-20 minut, případně je ještě můžeme potřené posypat skořicovým cukrem, nasekanými mandlemi nebo ořechy.
-
Po vychladnutí dle chuti můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
-
Pokud máme rádi více sladké, bramborové jidáše před pečením nemusíme potírat bílkem, ale po upečení je můžeme potřít rozehřátým máslem s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem.