Suroviny
25 kusů
- 60 g krupicového cukru
- 500 g hladké mouky
- 300 ml (12%) smetany
- 40 g droždí
- 2 žloutky
- 150 g změklého másla
- citronová kůra z 1 citrónu nastrouhaná
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- med na pokapání
Postup přípravy receptu
-
Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek.
-
Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli.
-
Na závěr přilijte vlažnou smetanu.
-
Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.
-
Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160 °C.
-
Plech potáhněte pečicím papírem.
-
Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky.
-
Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.
-
Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby.
-
Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.
Poznámka od kuchařky
Recept není můj, ale je z internetu, a protože jsem ho zkusila a hlavně mým dětem VELMI chutnalo, vkládám ho sem i pro ostatní!!! 😉
Sem tam jsem si ho pozměnila: nenechala jsem smotané jidáše kynout,ale hned jsem potřela bílkem z vajíček, které jsem použila v receptu a posypala některé mandlemi a některé sezamovým semínkem, horké jsem je nepokapala medem – děti ho mají rádi pouze v čaji! 😀