Jidáše velikonoční

37
- reklama -

Suroviny
25 kusů

60 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
300 ml (12%) smetany
40 g droždí
2 žloutky
150 g změklého másla
citronová kůra z 1 citrónu nastrouhaná
2 lžičky citronové šťávy
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 vejce na potření
med na pokapání

Postup přípravy receptu

  1. Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli.

  3. Na závěr přilijte vlažnou smetanu.

  4. Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.

  5. Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160 °C.

  6. Plech potáhněte pečicím papírem.

  7. Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky.

  8. Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.

  9. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby.

  10. Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.

Poznámka od kuchařky

Recept není můj, ale je z internetu, a protože jsem ho zkusila a hlavně mým dětem VELMI chutnalo, vkládám ho sem i pro ostatní!!! 😉

Sem tam jsem si ho pozměnila: nenechala jsem smotané jidáše kynout,ale hned jsem potřela bílkem z vajíček, které jsem použila v receptu a posypala některé mandlemi a některé sezamovým semínkem, horké jsem je nepokapala medem – děti ho mají rádi pouze v čaji! 😀

http://www.apetitonline.cz/recepty/1047-jidase.htm…