Jidáše bez lepku, mléka a vajec

68
- reklama -

Suroviny

400 g bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm bílá bez lepku)
1 lžička Xanthanu nebo Guaru
75 g cukru
60 g oleje
250-280 ml vlažné vody
3 vrchovaté lžíce instantního nápoje Zajíc
2 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
citronová kůra
1,5 lžičky sušeného droždí
tekutý med na potření

Postup přípravy receptu

  1. Instantní nápoj Zajíc rozpustíme ve vlažné vodě, přidáme lžíci cukru, sušené droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Přilijeme jej do mísy, ve které jsme smíchali mouku, xanthan či guar, cukr a citronovou kůru. Přidáme olej, citronovou šťávu, rum a zaděláme pevnější těsto. To důkladně propracujeme, vyklopíme na vál, rozdělíme na kousky, které vyválíme na válečky silné asi jako prst. Ty poté stáčíme do spirálek, esíček, či uzlíků. Hotové tvary přenášíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 40 minut nakynout. Upečeme v troubě vyhřáté na 160 °C dorůžova. Po upečení jidáše ještě horké potřeme rozehřátým řídkým medem.

Poznámka od kuchařky

Inspiraci pro tvorbu jidášů jsem čerpala na těchto stránkách, těsto jsem musela přizpůsobit dietě bez lepku, mléka a vajec.

Jidášky je nejlepší sníst čerstvé, do druhého dne trochu ztvrdnou, což je obecná vlastnost bezlepkového pečiva, obzvlášť pokud je bez vajec.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.