
Suroviny
8 porcí
- 150 ml mléka
- 70 ml oleje
- 1 vejce
- 350 g polohrubé mouky
- 35 g cukru
- sůl
- 1,5 kl sušených kvasnic
- povidla
- olej na potření
- rozinky jako oči
Postup přípravy receptu
-
Všechno dáme do misky, mléko teplé a vymícháme těsto. Dáme na teplé místo a necháme pod utěrkou kynout.
-
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, propracujeme rukama. Rozdělíme na osm stejných dílků. Každý dílek prsty lehce roztáhneme, pomocí dvou lžiček dáme na každý kus povidla. Zabalíme jako buchty.
-
Na každé buchtě rukama vytvarujeme čumáček, jako oči dáme rozinky.
-
Nůžkama nastřiháme bodlinky a na plechu vyloženém pečícím papírem necháme cca 15 minut kynout.
-
Před vložením do trouby potřeme olejem.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C cca 20 minut. Upečené potřeme olejem a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: FB, paní pekla pirožky, ale syn chtěl buchty.
Rozinky moc nedrží, ale pokud těsto nastříhnete a rozinky zasunete, tak budou držet. Došlo mi to pozdě.
Těsto si zvolte jaké máte rádi, já použila olejové se kterým se mi dobře pracuje.