Suroviny
- 250 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřicí, Nomix atd)
- 200 g tmavé teffové mouky (firma Adveni Medical)
- 120 g cukru
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1/2 lžičky guaru
- 1 zralý banán – rozmačkaný vidličkou
- 1 jablko – najemno nastrouhané
- 1 malá mrkev – najemno nastrouhaná
- 4 lžíce oleje
- 400 ml vody
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin metličkou nebo šlehačem vypracujeme ne příliš řídké těsto.
-
To rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 25 minut.
-
Po upečení necháme krátce zchladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku.
Poznámka od kuchařky
Teff je jednoletá travina pocházející z Etiopie. Zde představuje čtvrtinu veškerých pěstovaných obilovin. Název pochází z ahmarského slova teffa (ztracený). Toto označení je velmi výstižné, zrníčka teffu totiž měří jen 0.5-1.0 mm. Teff je bohatý na vlákninu, bílkoviny, vápník a železo. Neobsahuje lepek, je tedy vhodný pro celiaky a díky příznivému obsahu živin také pro diabetiky. Vaří se ve čtyřnásobku tekutiny, vody nebo mléka.
V nedávné době u nás uvedla teff na trh firma Adveni medical. V jejich nabídce je nejen teff a teffová mouka, ale také mnoho dalších zajímavých surovin (http://www.advenimedical.cz).
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.