Jemný koláč z teffové mouky s ovocem bez lepku, mléka a vajec

47
- reklama -

Suroviny

250 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřicí, Nomix atd)
200 g tmavé teffové mouky (firma Adveni Medical)
120 g cukru
1 sáček prášku do pečiva
1/2 lžičky guaru
1 zralý banán – rozmačkaný vidličkou
1 jablko – najemno nastrouhané
1 malá mrkev – najemno nastrouhaná
4 lžíce oleje
400 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech surovin metličkou nebo šlehačem vypracujeme ne příliš řídké těsto.


    Zobrazit celý recept

  2. To rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 25 minut.

  3. Po upečení necháme krátce zchladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku.

Poznámka od kuchařky

Teff je jednoletá travina pocházející z Etiopie. Zde představuje čtvrtinu veškerých pěstovaných obilovin. Název pochází z ahmarského slova teffa (ztracený). Toto označení je velmi výstižné, zrníčka teffu totiž měří jen 0.5-1.0 mm. Teff je bohatý na vlákninu, bílkoviny, vápník a železo. Neobsahuje lepek, je tedy vhodný pro celiaky a díky příznivému obsahu živin také pro diabetiky. Vaří se ve čtyřnásobku tekutiny, vody nebo mléka.

V nedávné době u nás uvedla teff na trh firma Adveni medical. V jejich nabídce je nejen teff a teffová mouka, ale také mnoho dalších zajímavých surovin (http://www.advenimedical.cz).

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.