
Suroviny
- listové těsto
- 4 větší jablka (pevná a zralá)
- 1 lžička skořice
- 1 lžička tmavého třtinového cukru
- Na krém:
- 200 ml zakysané smetany
- 2 vejce
- 2 lžíce javorového sirupu (lze vynechat)
- 1 lžíce tmavého třtinového cukru
- 1 lžíce vanilkové esence
Postup přípravy receptu
-
Vsechny suroviny na krem smichame a pridame jedno nadrobno nakrajene jablko (zbavene jadrince, slupku nechame).
-
Listove testo rozvalime na tenko a prendame do kolacove formy o prumeru 21 cm. Testo nekolikrat propichneme vidlickou. Strany urovname, pokud chceme, muzeme po obvodu udelat libovolny ozdobny lem. Ja jsem vykrajovatkem na cukrovi udelala male kosoctverce, ktere jsem potrela vajickem a rovnala lehce na sebe po celem obvodu kolace.
-
Na testo nalijeme pripraveny vanilkovy krem.
-
Z umytych a osusenych jablek pomoci skrabky na ovoce nebo brambory vytvarime prouzky libovolne delky. Prouzky stacime do tvaru ruze a poklademe jimi cely povrch kolace. Klidne stacime i nekolik prouzku najednou, dle fantazie kazdeho. Jablka neloupeme, slupka dotvori barevny dojem kolace.
-
Nakonec kolac jemne posypeme skorici a cukrem a peceme pri 180 stupnich (horni, dolni ohrev) cca 40 – 50 minut.
Poznámka od kuchařky
Inspirace na zdobeni z jablek: Alain Passard (pouze jine provedeni)
Inspirace na vanilkovy krem: www.dolcevita.blog.cz (mirne upraveno)









