Jemny jablecny kolac s vanilkovym kremem

70
- reklama -

Suroviny

listové těsto
4 větší jablka (pevná a zralá)
1 lžička skořice
1 lžička tmavého třtinového cukru
Na krém:
200 ml zakysané smetany
2 vejce
2 lžíce javorového sirupu (lze vynechat)
1 lžíce tmavého třtinového cukru
1 lžíce vanilkové esence

Postup přípravy receptu

  1. Vsechny suroviny na krem smichame a pridame jedno nadrobno nakrajene jablko (zbavene jadrince, slupku nechame).

  2. Listove testo rozvalime na tenko a prendame do kolacove formy o prumeru 21 cm. Testo nekolikrat propichneme vidlickou. Strany urovname, pokud chceme, muzeme po obvodu udelat libovolny ozdobny lem. Ja jsem vykrajovatkem na cukrovi udelala male kosoctverce, ktere jsem potrela vajickem a rovnala lehce na sebe po celem obvodu kolace.

  3. Na testo nalijeme pripraveny vanilkovy krem.

  4. Z umytych a osusenych jablek pomoci skrabky na ovoce nebo brambory vytvarime prouzky libovolne delky. Prouzky stacime do tvaru ruze a poklademe jimi cely povrch kolace. Klidne stacime i nekolik prouzku najednou, dle fantazie kazdeho. Jablka neloupeme, slupka dotvori barevny dojem kolace.

  5. Nakonec kolac jemne posypeme skorici a cukrem a peceme pri 180 stupnich (horni, dolni ohrev) cca 40 – 50 minut.

Poznámka od kuchařky

Inspirace na zdobeni z jablek: Alain Passard (pouze jine provedeni)

Inspirace na vanilkovy krem: www.dolcevita.blog.cz (mirne upraveno)