
Suroviny
4 porce
- 4 svazky chřestu
- 4 lžíce másla
- 1 citron
- 2 lžíce hnědého cukru
- sůl dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Čerstvý chřest zbavíme dřevnaté spodní části.
-
Odřízneme ostrým nožem asi tak v místě, kde se chřest při ohnutí začne lámat, nikoliv pouze ohýbat!
-
Pak jemně oloupeme poslední třetinu výhonků od tuhých vláken.
-
Rozdělíme na 4 stejné hromádky a pomocí režné nitě či kuchyňského provázku svážeme do svazečků.
-
Vzhledem k tomu, že u chřestu je odlišná doba vaření spodní části a hlaviček, je lepší, když se spodek vaří ve vodě a vršky v páře, aby neztratily svou křehkost.
-
Použijeme proto velkou pánev s vyššími stěnami. Svazky chřestu podložíme varnou miskou tak, aby byla spodní část byla ponořena ve vodě, ale pánev šla přiklopit víkem. Na spodní část chřestu dáme 2 kolečka citronu, 1 malou lžičku cukru a 2 špetky soli a zalijeme vroucí vodou.
-
Přiklopíme poklicí.
-
Na středním plameni vaříme asi 10 minut, až bude změklý, ale pořád křupavý.
-
Mezitím si v kastrolku rozehřejte máslo.
-
Vařený chřest necháme okapat, přendáme na talíř, polijeme máslem a ihned podáváme.
Poznámka od kuchařky
Jelikož jsme poněkud „rozežraná rodina“ a tak jsem chřest začala připravovat i jako večeři, pak jej doplním malými bramboráčky, které příliš nekořením, aby nezanikla jemná chuť chřestu !!!
Uvítám i další dobré nápady..:-)