
Suroviny
podle množství brambor a vypotřebování zelí:)
- brambory
- uzené maso
- cibule
- kyselé zelí
- paprikové pálivé koření
- mléko
Postup přípravy receptu
-
Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky, dáme vařit do poloměkka. Zcedíme, necháme v hrnci a zalijeme mlékem, necháme louhovat alespoň půl hodiny až hodinu.
-
Na pánvi osmahneme cibulku, přidáme nakrájené uzené. Vymažeme pekáč máslem a začneme do něj skládat brambory, které vytahujeme z mléka, nenecháváme je nijak odkapat.
-
Na vrstvu brambor dáme uzené se slaninou a na to zelí. Poklademe další vrstvu brambor, zalijeme trošinkou mléka, posypeme kořením a dáme do trouby.
-
Já jsem si tipla na 180°C zapékat kolem 20 minut. Jde už jen o propojení chutí.
Poznámka od kuchařky
Snad se nebudete zlobit za další zapékané brambory:( co jsem se letmo podívala, nikdo brambory nemáčel do mléka a nedělal je úplně stejně. Kdyby to stejně bylo nadbytečné, ozvěte se a přidím to třeba jako tip pod jiný recept:)
Kyselého zelí jsem dávala opravdu málo, kupujeme kvalitní a neproplachujeme (další zvláštní rodinný zvyk), takže ze zbytku byla pikantní zelňačka:)