
Suroviny
2 – 3 porce
- Nočky:
- 1 starší rohlík nebo houska, cca 42 g
- 1 měkký tvaroh 250 g
- 2 žloutky
- citronová kůra dle chuti
- 20 g hodně změklého másla
- cca 30 g hrubé mouky
- 2 bílky
- špetka soli
- Omáčka:
- cca 500 g čerstvého ovoce (očištěné, vypeckované)
- voda
- 1 vanilkový pudink
- cukr dle sladkosti – kyselosti ovoce
Postup přípravy receptu
-
Starší rohlík nebo housku pokrájíme na malé kostičky. Tvaroh v misce rozmícháme s citronovou kůrou, žloutky a měkkým máslem dohladka. Přidáme a dobře vmícháme pokrájený rohlík. Mouky přisypeme tolik, aby nám vzniklo hutnější těstíčko, které zlehčíme vyšlehanými bílky se solí do sněhu.
-
Z připraveného těsta vykrajujeme lžící po hraně misky nočky, které vhazujeme do vroucí vody a po vyplavání ješte krátce (cca dvě minuty) povaříme. Nejlépe je, když vyzkoušíme nejprve jeden noček na zkoušku a podle něj pak vaříme další.
-
Nočky scedíme a v míse pokapeme máslem nebo pocukrujeme, aby se neslepily.
-
Ovoce volíme dle sezóny – třešně, jahody, borůvky, broskve. Očištěné ovoce dáme do hrnce, osladíme, podlijeme troškou vody a krátce povaříme. Pak dle požadované hustoty přiléváme rozmíchaný pudink ve vodě a provaříme. Omáčku můžeme udělat i zastudena, kdy ovoce jen rozmixujeme a případně dosladíme. Ovoce můžeme i dochutit citronovou kůrou nebo skořicí.
-
Nočky podáváme s ovocnou omáčkou a na talíř můžeme přidat i zakysanou smetanu, jogurt, šlehačku, zmrzlinu.