Suroviny
cca 30 kousků
- Těsto:
- 2 kostky čerstvého droždí
- 120 g práškového cukru
- 200 g hladké mouky
- 500 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky citronové kůry
- 2 vejce
- cca 250 ml mléka
- 1 žloutek
- 100 g másla (já použila Heru)
- 100 g sádla nebo oleje
- 1 vejce na potření
- Tvarohová nádivka:
- 2 kostky tvarohu
- 1-2 vejce
- cukr dle chuti
- vanilkový cukr
- rum dle chuti a stavu jater
- na dozdobení
- marmeláda (raději kyselkavější)
Postup přípravy receptu
-
Zaděláme si kvásek a necháme jej v teple vyběhnout.
-
Obě mouky prosejeme. Přidáme sůl, cukr, citronovou kůru, kvásek, vejce, žloutek a rozpuštěné máslo s olejem. Zbylým mlékem zaděláme těsto a necháme jej na teplém místě cca hodinu kynout.
-
Z těsta vyválíme plát a pomocí skleničky vykrojíme kolečka a přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem.
-
Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Střed každého kousku dnem malé skleničky stlačíme a naplníme jej nádivkou.
-
Dozdobíme marmeládou.
-
V troubě předehřáté na 200°C upečeme dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Já oba tuky i žloutek roztopila ve vlažném mléce a pak přidala k ostatním surovinám. Koláčky lze naplnit i jinými nádivkami a dozdobit třeba mandlí. Jedná se o moje historicky první kynuté výtvory, proto prosím o toleranci:)))), na noc mě nějak chytla pečicí mánie a přítel bude mít aspoň sladkou snídani:)