
Suroviny
3-4 porce
- 1 kuře
- 6 snítek čerstvého tymiánu
- 3 PL koření na kuře
- 2 šalotky
- 1 kostka kuřecího bujónu
- 2 mrkve
- 1 jablko
- 1 pomeranč
- 10 silnějších plátků másla
Postup přípravy receptu
-
Omyté a osušené kuře zevnitř i zvenku osolíme a zvenku též posypeme kořením na kuře. Dovnitř dáme část očištěného jablka zbaveného jadérek, nakrájeného na osminky a půlku oloupaného pomeranče, též nakrájeného na osminky. Stehna svážeme, pod každé křídlo dáme plátek másla.
-
Mrkev očistíme a nakrájíme každou na čtyři kousky, šalotku nakrájíme na tenká kolečka.
-
Do pekáčku rozložíme na dno zbylých 8 plátků másla, kolečka šalotky, rozdrobíme bujón, na vše položíme kuře páteří dolů, přidáme mrkve, zbylou půlku jablka a pomeranče, tymián a podlijeme dvěma hrnky vody.
-
Přikryjeme a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C za občasného podlévání výpekem, asi na 60-70 minut. V případě přílišného vypařování vody, můžeme přilít trochu vody. Zkontrolujeme, zda je kuře hotové a můžeme naporcovat a servírovat, případně necháme déle péct.
Poznámka od kuchařky
Kuře jsem podávala se salátem, viz. recept: „Rychlý salát s avokádem“: https://www.toprecepty.cz/recept/63916-rychly-sala…