Suroviny
- 1 kg oloupaných brambor
- 1 žloutek
- 1 PL přepuštěného másla
- 1 kávová lžička soli
- bramborová moučka
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě, dáme pozor, aby se nerozvařily. Uvařené, přecezené brambory ještě horké šťoucháme do hladka.
-
Chvilku necháme chladnout natolik, aby se ještě teplé daly zpracovat. Přidáme máslo. Pokud by masa vychladla a nebude lepit, přidejte ještě máslo.
-
Teplou masu vložíme do zadělávací mísy, rozdělíme na 4 části, jednu část vyjmeme z mísy, na její místo nasypeme bramborovou moučku. Dosolíme, přidáme žloutek, přidáme odebranou čtvrtinu, vypracujeme dohladka.
-
Vypracujeme kuličky a promáčkneme uprostřed. Nebo můžeme vyválet váleček, pokrájet a promáčknout.
-
Vodu osolíme, přivedeme do varu. Rovnou lžičku škrobové mouky rozpustíme v cca deci studené vody a za stálého a rychlého míchání pomalu vléváme do vařící vody. Voda by měla lehce vřít, vkládáme kluski, lehce vařečkou promícháme, aby se nepřichytily na dno.
-
Vaříme. Jak vyplavou, vyndám dírkovanou lžící a pokládám na síto okapat. Stačí chvilka a pak teprve do mísy. Doporučená příloha: smažená cibulka
Poznámka od kuchařky
Pro ty, kterým se nechce trápit a matlat s těstem, doporučuji: Zajeďte do Auchanu, tam si lopatičkou naberte z mrazáku, a je to.