Jemné bílé kluski – Kluski śląskie

113
- reklama -

Suroviny

1 kg oloupaných brambor
1 žloutek
1 PL přepuštěného másla
1 kávová lžička soli
bramborová moučka

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě, dáme pozor, aby se nerozvařily. Uvařené, přecezené brambory ještě horké šťoucháme do hladka.


    Zobrazit celý recept

  2. Chvilku necháme chladnout natolik, aby se ještě teplé daly zpracovat. Přidáme máslo. Pokud by masa vychladla a nebude lepit, přidejte ještě máslo.

  3. Teplou masu vložíme do zadělávací mísy, rozdělíme na 4 části, jednu část vyjmeme z mísy, na její místo nasypeme bramborovou moučku. Dosolíme, přidáme žloutek, přidáme odebranou čtvrtinu, vypracujeme dohladka.

  4. Vypracujeme kuličky a promáčkneme uprostřed. Nebo můžeme vyválet váleček, pokrájet a promáčknout.

  5. Vodu osolíme, přivedeme do varu. Rovnou lžičku škrobové mouky rozpustíme v cca deci studené vody a za stálého a rychlého míchání pomalu vléváme do vařící vody. Voda by měla lehce vřít, vkládáme kluski, lehce vařečkou promícháme, aby se nepřichytily na dno.

  6. Vaříme. Jak vyplavou, vyndám dírkovanou lžící a pokládám na síto okapat. Stačí chvilka a pak teprve do mísy. Doporučená příloha: smažená cibulka

Poznámka od kuchařky

Pro ty, kterým se nechce trápit a matlat s těstem, doporučuji: Zajeďte do Auchanu, tam si lopatičkou naberte z mrazáku, a je to.