Suroviny
- několik rybích hlav – alespoň pět – čím více tím lépe
- rybí odřezky
- rybí vnitřnosti
- 1 celer
- 2 mrkve
- petržel
- cibule
- celý pepř
- máslo (pravé)
- 100 ml sladké smetany
- několik starších rohlíků (nakrájené na kostky a osmažené na másle)
- hl. mouka
Postup přípravy receptu
-
Očistíme hlavy a zeleninu.
-
Na lžíci másla orestujeme nakrájenou zeleninu. Zalijeme studenou vodou a přidáme hlavy a odřezky. Vody dáváme jen tolik, aby byly hlavy potopené. Osolíme a dáme koření.
-
Přivedeme k varu, stáhneme plamen a pomalu táhneme asi 45 minut. Po uvaření polévku scedíme přes husté sítko a dáme znovu pomalu táhnout a redukovat asi 2 hodiny. Chuť se hodně zvýrazní.
-
Z másla a mouky uděláme jíšku a zalijeme ji částí odebraného vývaru. Přidáme k polévce a povaříme 30 minut.
-
Mezitím uvaříme mlíčí (jikry u nás ne) do měkka.
-
Z hlav obereme libové maso a mlíčí i s vývarem dáme do polévky. Dochutíme, přidáme smetanu a společně chvíli povaříme. Podáváme s opečenými rohlíky.
Poznámka od kuchařky
U nás zeleninu dáváme jen do vývaru, do polévky už jen maso a mlíčí. Letos jsem měla 22 hlav. Polévka měla opravdu sílu.