Jemná rybí polévka

54
- reklama -

Suroviny

několik rybích hlav – alespoň pět – čím více tím lépe
rybí odřezky
rybí vnitřnosti
1 celer
2 mrkve
petržel
cibule
celý pepř
máslo (pravé)
100 ml sladké smetany
několik starších rohlíků (nakrájené na kostky a osmažené na másle)
hl. mouka

Postup přípravy receptu

  1. Očistíme hlavy a zeleninu.


    Zobrazit celý recept

  2. Na lžíci másla orestujeme nakrájenou zeleninu. Zalijeme studenou vodou a přidáme hlavy a odřezky. Vody dáváme jen tolik, aby byly hlavy potopené. Osolíme a dáme koření.

  3. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a pomalu táhneme asi 45 minut. Po uvaření polévku scedíme přes husté sítko a dáme znovu pomalu táhnout a redukovat asi 2 hodiny. Chuť se hodně zvýrazní.

  4. Z másla a mouky uděláme jíšku a zalijeme ji částí odebraného vývaru. Přidáme k polévce a povaříme 30 minut.

  5. Mezitím uvaříme mlíčí (jikry u nás ne) do měkka.

  6. Z hlav obereme libové maso a mlíčí i s vývarem dáme do polévky. Dochutíme, přidáme smetanu a společně chvíli povaříme. Podáváme s opečenými rohlíky.

Poznámka od kuchařky

U nás zeleninu dáváme jen do vývaru, do polévky už jen maso a mlíčí. Letos jsem měla 22 hlav. Polévka měla opravdu sílu.