Suroviny
4 porce
- 2 hrsti čerstvých nakrájených hub
- 3 brambory
- 100 ml smetany
- plátek másla
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 4 kuličky pepře
- kmín
- sůl
- případně ocet
Postup přípravy receptu
-
V hrnci si rozpálíme máslo (pokud se bojíme přepalování, můžeme k němu přikápnout trošku oleje) a na něm za stálého míchání osmažíme houby přibližně čtyři minuty spolu s novým kořením, pepřem a troškou kmínu.
-
Vše zalijeme cca jedním až jedním a čtvrt litrem vody, přidáme brambory, bobkový list, případně ještě trochu kmínu, uvedeme do varu a osolíme.
-
Pod pokličkou kulajdu vaříme do změknutí brambor.
-
Pak už jen přidáme smetanu na šlehání (v nouzi a pro hubnoucí tu na vaření, ale fakt pokud možno ne mléko) a polévku již necháme jen „překulit“ (poté co se začne vařit hned odstavíme).
-
Na talířích můžeme dochutit troškou octa podle gusta.
Poznámka od kuchařky
Pokud používáte nakrájené sušené houby, tak stačí čtvrtina množství, jen je nechte před tím nabobtnat ve vodě.