Jemná kulajda bez kopru

79
- reklama -

Suroviny
4 porce

2 hrsti čerstvých nakrájených hub
3 brambory
100 ml smetany
plátek másla
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
4 kuličky pepře
kmín
sůl
případně ocet

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci si rozpálíme máslo (pokud se bojíme přepalování, můžeme k němu přikápnout trošku oleje) a na něm za stálého míchání osmažíme houby přibližně čtyři minuty spolu s novým kořením, pepřem a troškou kmínu.


    Zobrazit celý recept

  2. Vše zalijeme cca jedním až jedním a čtvrt litrem vody, přidáme brambory, bobkový list, případně ještě trochu kmínu, uvedeme do varu a osolíme.

  3. Pod pokličkou kulajdu vaříme do změknutí brambor.

  4. Pak už jen přidáme smetanu na šlehání (v nouzi a pro hubnoucí tu na vaření, ale fakt pokud možno ne mléko) a polévku již necháme jen „překulit“ (poté co se začne vařit hned odstavíme).

  5. Na talířích můžeme dochutit troškou octa podle gusta.

Poznámka od kuchařky

Pokud používáte nakrájené sušené houby, tak stačí čtvrtina množství, jen je nechte před tím nabobtnat ve vodě.