Jelení steak se švestkovou omáčkou

130
- reklama -

Suroviny

Jelení kýta nebo svíčková
tymián
rozmarýn
jalovec (bobule)
1 kávová lžička octa balsamiko
olej
sůl
Na omáčku:
250 g čerstvý švestek
šalotka
houby ( nemusí být)
2 dcl červeného vína
2 dcl vývaru
2 PL třtinového cukru
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve naložíme maso, můžeme den předem, ale nemusíme. Posekanými bylinkami a rozdrceným jalovcem posypeme steaky, zakápneme olejem, promícháme a necháme marinovat.

  2. Mezitím připravíme omáčku. Na jemno nasekáme šalotku, kterou zpěníme lehce na oleji, přidáme na měsíčky nakrájené švestky a cukr, necháme rozpustit a zalijeme vývarem a vínem. Necháme asi 15 minut vařit, až se většina tekutiny odpaří a vznikne sirupovitá omáčka. Dochutíme, solí, popř. cukrem. Já ještě přidala zvlášť podušené houby, ale dávat se nemusí.

  3. Na rozpálenou pánev vložíme steaky, osolíme z jedné strany a po obrácení z druhé, a propečeme je tak, jak jsme zvyklí. Já mám ráda tak akorát, medium, takže stačí 3 minuty z každé strany. Poté maso necháme odpočinout 5 minut zabalené v alobalu.
    Podáváme se švestkovou omáčkou.

Poznámka od kuchařky

Místo zvěřiny bude chutnat omáčka určitě i k vepřové panence nebo klasickému steaku. Takže kdo nemá zvěřinu, ať nezoufá 🙂

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/