
Suroviny
- Jelení kýta nebo svíčková
- tymián
- rozmarýn
- jalovec (bobule)
- 1 kávová lžička octa balsamiko
- olej
- sůl
- Na omáčku:
- 250 g čerstvý švestek
- šalotka
- houby ( nemusí být)
- 2 dcl červeného vína
- 2 dcl vývaru
- 2 PL třtinového cukru
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Nejprve naložíme maso, můžeme den předem, ale nemusíme. Posekanými bylinkami a rozdrceným jalovcem posypeme steaky, zakápneme olejem, promícháme a necháme marinovat.
-
Mezitím připravíme omáčku. Na jemno nasekáme šalotku, kterou zpěníme lehce na oleji, přidáme na měsíčky nakrájené švestky a cukr, necháme rozpustit a zalijeme vývarem a vínem. Necháme asi 15 minut vařit, až se většina tekutiny odpaří a vznikne sirupovitá omáčka. Dochutíme, solí, popř. cukrem. Já ještě přidala zvlášť podušené houby, ale dávat se nemusí.
-
Na rozpálenou pánev vložíme steaky, osolíme z jedné strany a po obrácení z druhé, a propečeme je tak, jak jsme zvyklí. Já mám ráda tak akorát, medium, takže stačí 3 minuty z každé strany. Poté maso necháme odpočinout 5 minut zabalené v alobalu.
Podáváme se švestkovou omáčkou.
Poznámka od kuchařky
Místo zvěřiny bude chutnat omáčka určitě i k vepřové panence nebo klasickému steaku. Takže kdo nemá zvěřinu, ať nezoufá 🙂
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/









