Jelení kýta s okurkami

55
- reklama -

Suroviny
4 porce

600 g jelení kýty
2 kyselé okurky
50 g šunky
50 g uzené slaniny
koření na divočinu
sádlo
máslo
Omáčka:
2,5 dcl kysané smetany
2 kyselé okurky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Odleželé jelení maso umyjeme, odblaníme, protáhneme na nudličky nakrájenými okurkami, šunkou a slaninou.

  2. Svážeme provázkem do soudečku, aby drželo tvar. Posypeme kořením a na rozpáleném sádle po všech stranách opečeme. Podlijeme horkou vodou a v troubě upečeme doměkka. Občas podléváme vlastní šťávou.

  3. Před koncem pečení poklademe maso plátky másla a dáme ještě na chvíli péci. Měkké maso vyjmeme a pokrájíme na plátky.

  4. Šťávu zalijeme smetanou, přidáme pokrájené okurky a necháme přejít varem. Omáčku dochutíme solí a pepřem, případně zakapeme citrónovou šťávou (podle kyselosti okurků).

Poznámka od kuchařky

Maso pečeme přikryté a při pečení otáčíme, je pak krásně měkké a šťavnaté.