Suroviny
4 porce
- Na kolínka:
- 1,8 kg jehněčích kolen
- 4 lžíce másla
- 240 g cibule
- 6 stroužků česneku
- 12 kuliček černého pepře
- 4 bobkové listy
- 4 lžíce rajského protlaku
- 2 snítky rozmarýnu
- 700 ml suchého červeného vína
- 4 L drůbežího vývaru
- 100 g celeru
- 100 g mrkve
- 100 g petržele
- sůl
- pepř
- Suroviny na celerovou kaši:
- 700 g celeru
- 120 g cibule
- 500 g brambor
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce másla na dokončení
- 600 ml mléka
- 100 ml smetany 33%
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Kolena nařízneme nožem a prošpikujeme česnekem. Důkladně do nich vetřeme sůl.
-
Cibuli pokrájíme na větší kousky a v rozpáleném hrnci na středním ohni ji orestujeme na dvou lžících másla. Přidáme kuličky pepře, bobkové listy a kolena a zprudka orestujeme.
-
Jakmile kolena ztmavnou, přidáme protlak a rozmarýn a ještě krátce orestujeme. Poté zalijeme vínem, přivedeme k varu, oheň stáhneme na a víno varem zredukujeme na polovinu.
-
Přidáme zbytek česneku a přilijeme vývar, osolíme, opepříme a zavaříme.
-
Přiklopíme pokličkou a vložíme ho do trouby rozehřáté na 160°C. Pečeme 1 hodinu a 40 minut.
-
Upečené kolena vyjmeme z kastrolu a ponecháme na teplém místě. Omáčku přecedíme přes jemné sítko a v původním hrnci na plotýnce na středním ohni zredukujeme témeř na konzistenci sirupu.
-
Očistíme mrkev, celer a petržel, nakrájíme je na kostičky 0,5×0,5 cm a vložíme do omáčky. Vaříme ještě cca.10 minut na mírné ohni. Omáčku dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
-
Do omáčky vrátíme kolínka, aby se obalila omáčkou a prohřála. Podáváme s celerovou kaší.
-
Postup na celerovou kaši: V osolené vodě uvaříme neoloupané, pouze očištěné brambory. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky 2×2 cm. Celer očistíme a nakrájíme ho na větší kostky 3×3 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo.
-
V rendlíku orestujeme cibuli spolu s celerem zlehka na 2 lžících rozehřátého másla (restujeme pomalu na menším ohni cca. 20 minut, ne do tmavé barvy, jen aby celer změkl. Přidáme uvařené brambory, přilijeme mléko a osolíme. Přivedeme k varu a chvilku provaříme.
-
Stáhneme z ohně a propasírujeme, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. K pyré přilijeme smetanu, krátce povaříme na mírném ohni (stačí 2 minuty) a nakonec přidáme zbylé rozpuštěné máslo. Kaši vymícháme dohladka a případně dochutíme solí.
Poznámka od kuchařky
Opět z mé oblíbené kuchařky od pana Vaňka „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“. Kolínka byly součástí našeho velikonočního menu 🙂 Bylo to opravdu výborné…