Jehněčí kolínko na víně s celerovou kaší

233
- reklama -

Suroviny
4 porce

Na kolínka:
1,8 kg jehněčích kolen
4 lžíce másla
240 g cibule
6 stroužků česneku
12 kuliček černého pepře
4 bobkové listy
4 lžíce rajského protlaku
2 snítky rozmarýnu
700 ml suchého červeného vína
4 L drůbežího vývaru
100 g celeru
100 g mrkve
100 g petržele
sůl
pepř
Suroviny na celerovou kaši:
700 g celeru
120 g cibule
500 g brambor
2 lžíce másla
2 lžíce másla na dokončení
600 ml mléka
100 ml smetany 33%
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Kolena nařízneme nožem a prošpikujeme česnekem. Důkladně do nich vetřeme sůl.


    Zobrazit celý recept

  2. Cibuli pokrájíme na větší kousky a v rozpáleném hrnci na středním ohni ji orestujeme na dvou lžících másla. Přidáme kuličky pepře, bobkové listy a kolena a zprudka orestujeme.

  3. Jakmile kolena ztmavnou, přidáme protlak a rozmarýn a ještě krátce orestujeme. Poté zalijeme vínem, přivedeme k varu, oheň stáhneme na a víno varem zredukujeme na polovinu.

  4. Přidáme zbytek česneku a přilijeme vývar, osolíme, opepříme a zavaříme.

  5. Přiklopíme pokličkou a vložíme ho do trouby rozehřáté na 160°C. Pečeme 1 hodinu a 40 minut.

  6. Upečené kolena vyjmeme z kastrolu a ponecháme na teplém místě. Omáčku přecedíme přes jemné sítko a v původním hrnci na plotýnce na středním ohni zredukujeme témeř na konzistenci sirupu.

  7. Očistíme mrkev, celer a petržel, nakrájíme je na kostičky 0,5×0,5 cm a vložíme do omáčky. Vaříme ještě cca.10 minut na mírné ohni. Omáčku dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

  8. Do omáčky vrátíme kolínka, aby se obalila omáčkou a prohřála. Podáváme s celerovou kaší.

  9. Postup na celerovou kaši: V osolené vodě uvaříme neoloupané, pouze očištěné brambory. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky 2×2 cm. Celer očistíme a nakrájíme ho na větší kostky 3×3 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo.

  10. V rendlíku orestujeme cibuli spolu s celerem zlehka na 2 lžících rozehřátého másla (restujeme pomalu na menším ohni cca. 20 minut, ne do tmavé barvy, jen aby celer změkl. Přidáme uvařené brambory, přilijeme mléko a osolíme. Přivedeme k varu a chvilku provaříme.

  11. Stáhneme z ohně a propasírujeme, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. K pyré přilijeme smetanu, krátce povaříme na mírném ohni (stačí 2 minuty) a nakonec přidáme zbylé rozpuštěné máslo. Kaši vymícháme dohladka a případně dochutíme solí.

Poznámka od kuchařky

Opět z mé oblíbené kuchařky od pana Vaňka „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“. Kolínka byly součástí našeho velikonočního menu 🙂 Bylo to opravdu výborné…