Jednohubky tisíce chutí

121
- reklama -

Suroviny
60 kousků

Křehké košíčky:
250 g hladké mouky
125 g másla
1 žloutek
asi 50 ml vody
sůl
2 rajčata
1/2 žluté papriky
100 g cukety
100 g lilku
3 lžíce olivového oleje
sušený tymián
2 stroužky česneku
špetka cukru
máslo na formičky
20 černých oliv bez pecky
5 plátků Parmské šunky nebo Tyrolského špeku
2 listy salátu
Hermelínové krekry:
100 g pomazánkového másla bez příchuti
sůl
petrželka
pažitka
estragon
jarní cibulky
20 kulatých krekrů
120 g Hermelínu
20 snítek dobromyslu nebo bazalkových lístků
5 jahod
Kostky s krevetkami:
20 oloupaných a očištěných vařených krevet
špetka kari koření
1 lžíce Whisky
1 lžíce olivového oleje
3 plátky ořechového chleba
100 g neochuceného pomazánkového másla
1 lžička citronové šťávy
sůl
1 svazeček rukoly
1 karambola

Postup přípravy receptu

  1. Košičky připravíte tak, že z mouky, másla, žloutku, vody a špetky soli vypracujete těsto. Zabalené ve fólii nechte hodinu odpočinout.

  2. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Papriku, cuketu i lilek opláchněte, nakrájejte na kostičky a orestujte na oleji spolu s tymiánem a na jemné plátky nakrájeným česnekem. Přidejte rajčata a za občasného míchání poduste. Směs osolte a dochuťte cukrem.

  3. Formičky na košíčky vymažte máslem a do každé vmáčkněte tenkou vrstvičku těsta. Pečte při 190 st. C dozlatova. Nechte lehce zchladnout a opatrně vyklepněte.

  4. Olivy zabalte do tenkých proužků šunky (špeku). Krátce zapečte v troubě. Košíčky naplňte zeleninovou směsí, doplňte olivami s uzeninou a ozdobte kouskem salátu.

  5. Pomazánkové máslo smíchejte s bylinkami i solí a potřete jimi krekry. Přidejte vždy trojhránek hermelínu, bylinku a čtvrtku jahody.

  6. Krevety vložte do mísy, přidejte kari i whisky. Zakryté fólií nechte v chladu odležet.

  7. Pak je zprudka osmahněte na oleji a nechte okapat. Chléb nakrájejte na kostky a potřete máslem utřeným s citronovou šťávou a solí. Ozdobte rukolou i plátky karamboly a přidejte krevety.

Poznámka od kuchařky

Pro silvestrovské pohoštění