Suroviny
- 30 dkg hladké mouky
- 10 dkg dobrého kvalitního sádla
- špetka soli
- 120 ml vlažné vody
- jablka
- skořice nebo koření na jablkový závin
- cukr krupice
- rozinky namočené v rumu
- sekané vlašské ořechy
- strouhanka nebo mleté piškoty
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto a dáme ho na chvíli odpočinout pod nahřátý hrnec. Mezitím si nakrájíme jablka na slabé plátky, je to lepší, protože nepouští tolik šťávu.
-
Těsto rozdělíme na 3 díly a z nich vyválíme obdélníkovou placku, tu posypeme jemně strouhankou, poklademe jablky, posypeme kořením, cukrem, rozinkami, ořechy a můžeme i trošku přirumovat, když už je po prohibici.
-
Zavineme do klasického závinu a nepotřený upečeme. Po upečení, ještě horký, potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Protože Strakonické štrúdle se tu setkaly s velmi kladným ohlasem, rozhodla jsem se zveřejnit ještě další, náš oblíbený. Nesnažte se, prosím, nahradit sádlo máslem, ani jiným tukem, protože díky sádlu je tento štrúdl křehký a hezky voní, nakonec uvidíte sami, pokud ho vyzkoušíte. Omlouvám se, že je recept bez fotky, nemám doma aparát, ale věřím, že mi sem k němu brzy někdo fotečky dodá. S kávou nebo čajem hezky provoní vaše příbytky a je vhodný na příjemné podzimní večery.