
Suroviny
10 porcí
- Na piškot budeme potřebovat:
- 250 g cukr krystal jemný
- 5 vajíček
- 5 lžic horké vody
- 150 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- na náplň:
- 3 kelímky smetany ke šlehání (já používám Kunín)
- 3 balíčky ztužovače do šlehačky (smetafix)
- 2 lžíce jahodové marmelády
- 1 balíček červeného dortového želé
- mletý cukr dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Žloutky vyšleháme s cukrem (bílky ušleháme zvlášt na pevný sníh), přidáme 5 lžic horké vody, mouku s práškem do pečiva a vše zašleháme dohromady.
-
Potom pomocí vařečky pomalu vmícháme sníh z bílků.
-
Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 28 cm (kterou si předem vymažeme a vysypeme hrubou moukou) a dáme péct do vyhřáté trouby na 150°C asi na 40 minut. Těsto při pečení hodně stoupne nahoru, ale potom klesne. Zkoušíme špejlí, zda je už hotovo (každá trouba peče jinak).
-
Po upečení necháme vychladnout.
-
Mezitím si uděláme červené želé podle návodu a necháme ho ztuhnout.
-
Šlehačky řádně vyšleháme spolu se ztužovači (trochu šlehačky si dáme stranou na ozdobení), poté přidáme 2 lžíce marmelády, mletý cukr podle sladkosti a nakonec vmícháme ztuhlé červené želé.
-
Všechno ještě párkrát vyšleháme šlehačem a můžeme natřít na piškot (náplň bude narůžovělá).
-
Natíráme pomocí stěrky a až máme natřeno, tak nakonec pomocí zdobičky nastříkáme na dort okrajový ornament z bílé šlehačky, kterou jsme si dali předtím stranou.
-
Můžeme pocákat čokoládovou polevou a dáme vychladit do ledničky.