- reklama -
Suroviny
podle libosti
- Pro koláčovou formu průměru cca 25 cm:
- cca 20 zralých sladkých meruněk
- 250 g listového těsta
- 200 g zakysané smetany (= 1 kelímek)
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Listové těsto rozválejte na tenký plát a vyložte jím kulatou koláčovou formu.
-
Smíchejte zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem, vejcem a hladkou moukou a nalijte do koláčové formy na listové těsto. Meruňky (musí být opravdu zralé a sladké) rozpůlte, vypeckujte a rozložte na koláč, nešetřete jimi.
-
Pečte v předem vyhřáté troubě cca 40 minut (pekl jsem prvních 20 minut na 200°, zbylý čas na 170°, dokud okraje těsta nebyly hezky zhnědlé).
Poznámka od kuchařky
Recept byl na www.lidovky.cz, upraveno množství surovin na plech uvedeného průměru 25 cm.
Koláč je moc dobrý druhý den (když tedy vydrží) – těsto hezky zvláční.
Omlouvám se za amatérské foto 🙁
Kuchař: Coolich