Suroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 300 ml sladké smetany (12%)
- 2-3 lžíce cukru
- necelé 1/2 kostky droždí (~20g)
- 1 vejce
- špetka soli
- Drobenka:
- 50 g másla
- 80 g polohrubé mouky
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 500-600 g švestek
- (+ domácí pekárna)
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme smetanu, vejce, mouku, cukr, rozdrobené droždí a do kouta špetku soli.
-
Zapneme program „těsto“ – to trvá 90 minut.
-
V klídku mezi tím vypeckujeme švestky, které nakrájíme na čtvrtky.
-
Smícháním a protřením prsty si připravíme drobenku a zatím dáme do ledničky.
-
Hotové těsto vylijeme na pekáč s pečícím papírem, stěrkou upravíme do roviny, (zapneme troubu), poklademe švestkami, které pokryjeme drobenkou, vrazíme to do trouby rozpálené na 180°C a pečeme 30 minut maximálně (nastavení trouby – klasicky horní a dolní ohřev).
Poznámka od kuchařky
– kdo má rád jemné a nižší těsto tak je to ono.
– bez pekárny se musí vše ručně dobře vymíchat, těsto je řidší.
– pokud jsou švesky kyselejší, můžeme je před pokrytím drobenkou pocukrovat.