Jednoduchý kynutý švestkový koláč

197
- reklama -

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
300 ml sladké smetany (12%)
2-3 lžíce cukru
necelé 1/2 kostky droždí (~20g)
1 vejce
špetka soli
Drobenka:
50 g másla
80 g polohrubé mouky
60 g cukru
1 vanilkový cukr
500-600 g švestek
(+ domácí pekárna)

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme smetanu, vejce, mouku, cukr, rozdrobené droždí a do kouta špetku soli.


    Zobrazit celý recept

  2. Zapneme program „těsto“ – to trvá 90 minut.

  3. V klídku mezi tím vypeckujeme švestky, které nakrájíme na čtvrtky.

  4. Smícháním a protřením prsty si připravíme drobenku a zatím dáme do ledničky.

  5. Hotové těsto vylijeme na pekáč s pečícím papírem, stěrkou upravíme do roviny, (zapneme troubu), poklademe švestkami, které pokryjeme drobenkou, vrazíme to do trouby rozpálené na 180°C a pečeme 30 minut maximálně (nastavení trouby – klasicky horní a dolní ohřev).

Poznámka od kuchařky

– kdo má rád jemné a nižší těsto tak je to ono.

– bez pekárny se musí vše ručně dobře vymíchat, těsto je řidší.

– pokud jsou švesky kyselejší, můžeme je před pokrytím drobenkou pocukrovat.