Jednoduchý drobenkový koláč

104
- reklama -

Suroviny

Drobenka:
8 lžic rostlinného másla (např. Alsan Bio, ViveBio, Provamel)
1/3 cukru krupice
1/3 hnědého cukru
3/4 lžičky mleté skořice
špetka soli
1,75 hrnku hladké(nebo polohrubé)mouky
Koláč:
1,25 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru krupice
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1/3 hrnku oleje nebo 6 lžic rostlinného másla (viz výše)
1/3 hrnku sojového mléka mandlového mléka či jiného rostlinného nebo ořechového mléka
1 lžička jablečného octa nebo citronové šťávy
1 lžíce kukuřičného škrobu
1/4 hrnku vody
1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravte drobenku: rostlinné máslo o pokojové teplotě prsty smíchejte s ostatními ingrediencemi, propracujte a nechte odpočinout v lednici.


    Zobrazit celý recept

  2. Koláč: odměřte mléko a smíchejte ho s jablečným octem či citrónovou šťávou. Troubu předehřejte na 180°C.

  3. Pekáček o velikosti cca 20 x 20 cm vyložte alobalem (použijte dva delší listy, které položíte křížem přes sebe, abyste po upeční mohly koláč „zvednout“ z formy) a lehce je potřete olejem.

  4. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.

  5. Přidejte olej, mléko, kukuřičný škrob s vodou a vanilkový extrakt. Lehce promíchejte a vlijte do pekáčku.

  6. Z drobenky ulamujte menší kousky a drobte je na těsto, dokud nepokryjete celou jeho plochu a nevyužijete celou drobenku.

  7. Koláč vložte do trouby a pečte asi 40 – 50 minut.

  8. Po upečení koláč pomocí alobalu vyjměte z pekáče a nechte asi půl hodiny chladnout.

  9. Koláč podávejte nakrájený na menší kousky, posypaný moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz